2024 május 03

RSS Facebook

2012. január 31. kedd, 14:25

Aláírták a Gripen szerződés módosítását

Értékelés:
(0 értékelés)


Hende Csaba magyar és Sten Tolgfors svéd honvédelmi miniszter a stockholmi Karlberg Palotában ünnepélyes keretek között aláírta a magyar és svéd kormány között 2001-ben kötött Gripen- szerződés módosítását. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált hazánk légterének védelme, továbbá – a futamidő meghosszabbítása és a kedvezőbb szerződési feltételek révén – jelentősen csökken a Gripenek bérléséből adódó költségvetési teher.





A magyar tárcavezető hétfőn a kora délelőtti órákban érkezett a svéd fővárosba, ahol katonai tiszteletadással fogadta őt Sten Tolgfors, svéd védelmi miniszter

A ceremónia után Hende Csaba és svéd partnere – az elmúlt évek kiváló tapasztalataiból kiindulva – dekrétumban erősítette meg a két ország gazdasági, politikai és katonai együttműködési szándékát, valamint azt, hogy hosszú távú stratégiai partnerként tekintenek egymásra.

A két miniszter jelenlétében dr. Keszthelyi Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója, valamint Ulf Hammarström, a svéd Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség főigazgatója az aláírásával ratifikálta a Gripen szerződés módosítását.

A Gripen bérleti szerződés módosításának célja kettős: egyfelől biztosítja hazánk légterének védelmét, másfelől pedig - a futamidő meghosszabbítása és a kedvezőbb szerződési feltételek révén - csökkenti a Gripenek bérléséből, logisztikai biztosításából és a kiképzésből adódó költségvetési terheket. A tíz évvel meghosszabbított bérlet mellett - szintén 2026-ig - a svéd fél üzemelteti a gépek kiszolgálásához szükséges berendezéseket, amely lényegesen gazdaságosabb megoldás, mintha azt a magyar félnek kellene kiépítenie.

A szerződés módosításával jelentős mértékű – mintegy nettó 49 milliárd forint – megtakarítás érhető el.

A 2026-ig számított összköltség 45 százalékos növekedésével 95 százalékos repült óra növekedést érünk el, ezen túl a módosított szerződés immár a kiképzést is tartalmazza. A konkrét számok a szerződés minősítése miatt nem hozhatóak nyilvánosságra.

A több hónapos szakértői tárgyalások decemberi lezárulását követően a magyar kormány 2012. január 4-én megadta a felhatalmazást a szerződésmódosítás aláírására. 
A kormány jóváhagyása után Hende Csaba honvédelmi miniszter hatpárti egyeztetésen tájékoztatta a parlamenti pártok, majd ezt követően a média képviselőit a módosítás részleteiről. A svéd kormány 2012. január 19-én adta meg jóváhagyását.

A Magyar Honvédség hadrendjében tartott JAS 39 EBS HU Gripen a kor technikai és harcászati követelményeinek maximálisan megfelelő, a piacon elérhető egyik legmodernebb, negyedik generációs vadászrepülőgép, amellyel – a tárgyalások eredményeképpen – 2026-ig biztosítható a magyar légtér szuverenitásához elengedhetetlen vadászrepülő képesség.

kormany.hu; HM Sajtóiroda

Fotó: Skrinyár Eszter őrnagy