2024 május 03

RSS Facebook

2012. január 31. kedd, 16:10

Átadták a 13. Ocean Sentry tengerészeti gépet a US Coast Guardnak

Értékelés:
(0 értékelés)

Az Airbus Military repülőgépgyár átadta a tizenharmadik HC-144A Ocean Sentry tengerészeti járőrgépet az amerikai parti őrségnek. A HC-144A-t a gyár CN235-ös szállítógépből fejlesztette ki tengerészeti feladatok végrehajtására. A gép az Airbus Military sevillai üzemében készült el két hónappal tervezett átadási határidő előtt.

A gépet elsősorban kutató-mentő feladatokra használja majd a US Coast Guard, de emellett egyaránt alkalmas utas- és teherszállításra, tengeri járőrözésre valamint tengeri felderítésre és szállítógépnek természeti katasztrófa esetén is.

Ezt a most átadott gépet még 2010-ben rendelték meg a gyártól egy másik HC-144A-val közösen, amelyet ez év közepén vehet majd át a parti őrség. 2011 augusztusában egyébként egy újabb Ocean Sentryt rendelt a US Coast Guard, immár a tizenötödiket. A terv pedig az, hogy összesen harminchat HC-114A-t üzemeltetnek majd Amerikai-szerte a partvidékeken.



A HC-144A képes akár kilenc órán keresztül is folyamatosan a levegőben maradni ha szükséges, szemben a korábban használt HU-25-össel, amely maximum négy órán keresztül volt képes járőrözni a levegőben. Az Ocean Sentry felszerelésében helyet kapott egy kutató radar, elektro-optikai és infravörös kamerák, automata azonosító rendszer, amely segítségével ellnőrizni tudják a különféle hajókat a vízen és kommunikálni is tudnak velük, ha szükséges.

A hátsó lenyitható rampának köszönhetően pedig könnyen ki és be lehet építeni a parti őrség palettákra szerelt fedélzeti berendezéseit, amelyeket a különféle tengerészeti feladatokhoz használhatnak. Emellett pedig a hátsó rampa repülés közben is kinyitható, ami lehetővé teszi, hogy kutató-mentő repülés során mentőeszközket dobjanak a vízbe a bajba jutottak számára.

Fotó: Airbus Military