2018 január 19

RSS Facebook

2012. február 14. kedd, 09:31

Sikeres Vega start, már ad jeleket az első magyar műhold, a Masat-I

Értékelés:
(1 értékelés)

Február 13-án sikeres startot vett az Európai Űrügynökség (ESA) új hordozórakétája a Vega, amely pályára állította az első magyar műholdat is, a Masat-I-et. A Vegábal immár a kisméretű műholdaktól kezdve akár 5 tonnáig képes az ESA űreszközt Föld körüli pályára állítani a Vega, a Szojuz és az Ariane-5 hordozórakéták segítségével a Francia Guayanán lévő kouroui űrrepülőtérről.

A Vega első sikeres stratja február 13-án volt 10.00 grenwichi idő szerint (10.00 GMT), amelyet problémamentes repülés követett. A Vegával 300 kg-tól 2500 kg-ig lehet külöféle műholdakat fellőni és akár equatriális vagy nap-szinkron pályára állítani.A Vega hordozórakéta programja 2003-ban indult hét tagállam, Belgium, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Svájc közreműködésével.

Az első magyat műhold, a Masat-I a fellövést követően két órával állt pályára hat másik azonos méretű "Cubesat" műholddal egyetemben. Ezek az úgynevezett pikoműholdak mini mesterséges égítestek 10x10x10 cm méretűek. A Masat-I-en kívül a román Goliat, a lengyel PW-SAT, két olasz műhold, a Est@r és a UnicubeSat valamint a spanyol Xatcobeo és a francia Robusta követte a LARES műholdat, amelynek a pályára állítása mellett volt lehetőség a pikoműholdak Föld körüli pályára állítására.

A továbbiakban részletesen is beszámolunk a Masat-I-el kapcsolatos hírekről.

A Vega indításáról készült videófelvéltel az alábbi linken látható: www.esa.int