2018 január 19

RSS Facebook

2012. február 14. kedd, 13:13

A Masat-1 története Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Űrkutató Csoportjának tanáraiban és hallgatóiban már évekkel ezelőtt felmerült egy saját, műegyetemi műhold megépítése. Erre kitűnő alkalmat jelentett a BME alapításának 225. évfordulója. 2007-re azonban nem sikerült összegyűjteni a megfelelő támogatást (a jelenleg építés alatt lévő MaSat-1 ára 30 millió Ft), így nem is kezdődhetett meg a műhold terveinek részletes elkészítése.A programnak ugyanakkor számos esemény lendületet adott. Az Űrkutató Csoport hallgatói sikeresen vettek és vesznek részt az ESEO és ESMO programokban. Az Európai Űrügynökség ESEO (European Student Earth Orbiter) műholdjának tápegység-rendszerét és az ESMO (European Student Moon Orbiter) holdszonda számítógépes rendszerét már biztosan, utóbbi tápegységét pedig nagy valószínűséggel a műegyetemisták építik. 2006. december 12-én a BME vendégül látta Klaus Schilling-et, a a Würzburg Egyetem professzorát, aki az egyes európai egyetemek által épített ún. CubeSat típusú műholdakat mutatta be. (Ezen műholdak közös tulajdonsága a kis, kb. egy köbdeciméteres méret.) 2007. szeptember 6-7-én a BME a MŰI-vel közösen szervezte meg az I. Lengyel-Magyar Űrkutatási Diákkonferenciát, melyen az egyetemre látogató lengyel hallgatók részletesen beszámoltak a lengyel pikoműhold (szintén CubeSat), a PW-Sat építéséről.

A BME Űrkutató Csoportja sok évtizedes múltra tekint vissza. A Csoport tagjai olyan programokban vettek és vesznek részt, mint a szovjet VEGA-1 és VEGA-2 űrszonda (amit a Vénusz és a Halley-üstökös kutatására indítottak) vagy az ESA Rosetta üstökös-kutató űrszondája. Az európai programokban való részvétel pedig a mai hallgatóknak is megadta azt a tapasztalatot, amivel hozzáfoghattak a Műegyetem saját műholdjának megépítéséhez. (Az Űrkutató Csoport szakmai támogatása mellett több tanszék hallgatói dolgoznak a műholdon.) A MaSat-1 (Magyar Satellite) ugyanakkor egy hosszabb távú program első műholdja lenne. Sikere esetén a MaSat-2, majd a MaSat-3 követné. Utóbbiak nagyobbak lennének és már tudományos célokat is szolgálnának. Mire Magyarország csatlakozik az Európai Űrügynökséghez (ESA), a Műegyetem már demonstrálni tudná, hogy rendelkezik a megfelelő tapasztalattal a bonyolult műholdas rendszerek megépítésében. Emellett az egyetem V2 épületének tetején már szinte teljesen kiépítették a MaSat-1 követésére és az azzal való kommunikációra alkalmas antennákat.

A mindössze 1 kg tömegű MaSat-1 a tervek szerint 600-800 km közötti napszinkron pályára áll, ha minden jól megy, akkor a már idén első próbaindítására készülő európai Vega hordozórakétával (ennek lehetőségéről még folynak az egyeztetések). A BME szeretné, ha az indításra már 2010 első felében sor kerülhetne. A fejlesztés teljes egészében műszaki célú. Az egyetemistáknak meg kellett tervezniük és meg kell építeniük a nagy megbízhatóságú energiaellátó rendszert (MPPT – Maximum Power-Point Tracker), a kommunikációs alrendszert, a fedélzeti számítógépet és adatgyűjtő rendszert, továbbá azt a különleges, félaktív stabilizáló elektromágneses berendezést, ami a műhold helyzetének a Föld mágneses terének segítségével történő stabilizálását szolgálja. Ha a minden elemében új fejlesztést igénylő stabilizálás sikeres lesz, a MaSat-2 fedélzetén már kamera is helyet kaphat. A műhold építését számos hazai cég és intézmény támogatja, köztük a Magyar Űrkutatási Iroda.

További hírek és információk a projekt honlapján találhatók: http://cubesat.bme.hu

Fotó: BME Cubesat