2018 január 19

RSS Facebook

2012. február 21. kedd, 15:38

Ötven éve kerülte meg a Földet John Glenn

Értékelés:
(0 értékelés)


Ötven éve, 1962. február 20-án indult küldetésére John Glenn, az első amerikai kozmonauta, aki megkerülte a Földet.  A 
Friendship 7 űrkapszulájában három keringést végzett, mielőtt biztonságosan landolt volna az Atlanti-óceánban.A földkörüli utak: 1962-63

A McDonnel repülőgépgyárból 1961 augusztusában került ki a 13. sz Mercury kapszula, amelyet Glenn űrrepüléséhez kiválasztottak. Az űrhajós a Friendship-7 (Barátság-7) nevet adta neki. 1962. január 2-án került föl a 109-D számú Atlas hordozórakétára, hogy a tervek szerint január 16-án elinduljon. Ezután többszöri halasztás következett, végül február 20-án, 14:47 világidőkor indult útjára Glenn, 3 és 3/4 órával azután, hogy beszállt az űrkabinba. Az MA-6 startját 400 riporter kísérte figyelemmel, a NASA a kezdetektől fogva nagy súlyt helyezett a nagyközönség tájékoztatására, a startot 40 millió TV-készüléken figyelhették szerte a világon. A start jól sikerült, Glenn csak a max-Q környékén jegyezte meg, hogy "kicsit rázós errefelé", de az Atlas majdnem teljes pontossággal a számított pályára állította a Friendship-7-et (159x265 km magasságban). Az űrhajó átfordítása és stabilizálása lassabban történt a számítottnál, de utána Glenn az ablakon át nyolc percig tudta szemmel követni a kiégett Atlas hordozórakéta távolodását. Az űrhajós a súlytalanságot jól viselte, sok fényképet készített az ablakon keresztül. Nagy benyomást tett rá a napnyugta és a napkelte a kozmoszban, az élénk színek. A csillagokat sikerült megfigyelnie, az állatövi fényt nem látta a pálya éjszakai szakaszán. Napkelte táján apró fénylő tárgyakat, "szentjánosbogarakat" látott a kapszula körül mozogni.

Két műszaki probléma merült fel, az egyik bizonyos kormányfúvókák elromlása, ami miatt kézi irányítással kellett az űrhajó helyzetét stabilizálni. Komolyabb veszélyt jelentett a másik, egy érzékelő szerint a hővédő pajzs felcsatolása kioldódott. Ez utóbbira a földi irányítás azt javasolta, hogy a fékezőrakéták kiégése után az űrhajós ne oldja le a kiégett rakétákat, hogy ezek tartópántja is rögzítse a hővédő pajzsot. Ez azt jelentette, hogy Glenn-nek kellett átvenni a harmadik fordulat után az irányítást a leszállási folyamatban. A fennmaradó fékezőrakéták fokozatosan leégtek a leszállásnál, a kabin erősen ingadozni kezdett a függőleges helyzet körül. Szerencsére a stabilizáló ernyő a vártnál hamarabb kinyílt, a leszállás 4 h 55 m 23 s után rendben megtörtént az Atlanti óceánban, csak a számítottnál 60 km-rel előbb, mivel a fékezésnél nem vették figyelembe a repülés közben felhasznált anyagok tömegét. A Friendship-7-et hamarosan (17 perc múlva) kiemelte a Noa romboló. Mivel űrruhája túlmelegedett, Glenn a gyorsabb módszert választva a fedélzeten lerobbantotta az ajtót, és kiszállt az űrkabinból, láthatóan épen és egészségesen. A fogadó orvosok erősen kérdezgették közérzetéről, mivel Tyitov 6 óra repülés után tengeribetegség kezdeti tüneteit érezte. Glenn semmi ilyenről nem panaszkodott. Repülésével Amerika is megkezdte a valódi űrhajózást, ennek megfelelően óriási ünneplésben részesítették az első valódi űrhajóst.


Dr. Kálmán Béla

Fotó: NASA