2024 március 29

RSS Facebook

2012. február 23. csütörtök, 10:07

Az A350 XWB hajtóműve, a Trent XWB végrehajtotta első sikeres tesztrepülését

Értékelés:
(1 értékelés)

Az A350-es egy év múlva amelkedhet majd a levegőbe

Az A350 XWB új hajtóműve, a Rolls-Royce által gyártott Trent XWB sikeresen végrehajtotta első tesztrepülését egy „repülő próbapadként” használt gyári A380-as szárnya alatt. Az óriásgép Toulouse-ból szállt fel több mint ötórás elsó repülési próbájára. A Trent XWB típusú hajtóművet közben az összes tolóerő-tartományban tesztelték az alapjárati működéstől kezdve egészen a teljes erőkifejtésig (ami 84 ezer font, vagyis 38 100 kg), különböző magasságokban, egészen a 43 ezer lábas plafonig, vagyis 13 100 méterig. Az A380-as eközben elérte a 0,9 Mach sebességet, vagyis 1100 km/h-t. A tesztfolyamat során a Trent XWB nemcsak hogy jól teljesített, de megfelelt a hajtóművek új generációjával szemben támasztott igényeknek, vagyis a halk és energiatakarékos működésnek is.




Az érzékelőkkel sűrűn behálózott kísérleti hajtóművet az A380-as bal belső Trent 900-as hajtóművének helyére szerelték fel.

Miután a Trent XWB már az első próbaútján kifogástalanul teljesített, a tesztsorozat folytatásának nincs akadálya. Az új hajtóművön kívül vizsgálják majd a hajtóműgondola különféle változatait is, hogy az A350-es első repülésére már az év vége előtt minden készen álljon.

A Trent XWB mintegy 175 órát tölt majd el az A380-as repülő próbapadon, háromszor annyi időt, mint amennyit a korábbi hajtóművek repülés közbeni tesztelése igényelt. A mintegy hét hónapig tartó tesztsorozat során a hajtómű vizsgázik majd szélsőséges időjárási helyzetekben is. A tesztsorozat másik célja, hogy működés közben is megvizsgálhassák a Goodrich által a Trent XWB-re kifejlesztett új típusú, a korábbinál hatékonyabb tolóerő-fordítót is.

A jelenlegi fejlesztési munkálatok azt célozzák, hogy az Airbus már az A350-es első repülése előtt kereskedelmi szolgálatra érett Trent XWB hajtóművel rendelkezzen, mert így maga a repülőgép is hamarabb megszerezheti kereskedelmi jogosultságait, és késedelem nélkül szolgálatba állhat. A valós körülmények között zajló hajtűműtesztelés első eredményeit idén nyárra várják.

Fotó: Airbus