2024 április 25

RSS Facebook

2012. február 27. hétfő, 16:28

Az Estonian Air Embraerre cseréli a keskenytörzsű flottáját

Értékelés:
(0 értékelés)

Az észt Estonian Air légitársaság úgy döntött, egységesíti a keskenytörzsű gépekből álló flottáját. Ehhez a brazil Embraer gyár E-Jet családját választotta. Az észt nemzeti légitársaság és a brazil gyártó összesen három darab E175-ösre és egy E190-esre szóló megállapodást írt alá további négy E170-es és plusz négy E190-es gépre szóló opcióval egybekötött lízingszerződés keretében.

Az első négy E170-est a Finnairtől bérlik az észtek, s már ebben a hónapban forgalomba állnak. A többi E-Jet pedig várhatóan 2014 második felében érkezhet meg a balti állam flottájába. Az Estonia Air ezzel a harmadik olyan légitársaság lesz a világon a lengyel LOT és az amerikai Republic Airways mellett, amelyik három típust is repül majd az E-Jet család összesen négy változatából.

Ezzel a lépéssel az észt fuvarozó két régebbi repülőgéptípust vált ki egy családon belüli gépekre. Valamennyi E-Jet egy osztályos kivitelű lesz. Az E170-es 76, az E175-ös 88, az E-190-es pedig 112 ülésre lesz beszékezve. Annak köszönhetően pedig, hogy a pilóták mindegyik típust repülhetik egyszerre, illetve, hogy az alkatrészek tekintetében sincs különbség a gépek között az Estonian Air jelentős működési költséget takarít meg a jövőben ezzel a lépéssel. Illetve a forgalomnak és az igényeknek megfelelően tudja a kapacitását is alakítani, akár úgy, hogy a jelentősebb európai célállomások és Tallin között akár napi két járatot is üzemeltethetnek.

Az Estonian Air a meglévő Boeing B 737-esét és a CRJ-it váltja fel az E-Jet család gépeivel. Rajtuk kívül még kilenc légitársaság, a Bulgaria Air, a LOT, a Finnair, az Air Moldova, a Montenegro Airlines, a Belavia, a Dnyiproavia, az Aerosvit valamint az Air Astana üzemeletet jelenleg ilyen típusokat, illetve vásárolt mát a brazil E-Jet család egyes változataiból.

Az Estonian Air nemzeti légitársaságot 1991 decemberében alapították tallini székhellyel. A cég az észt állam és a SAS Group tulajdonában van. Jelenleg hat géppel repül: egy B 737-300-assal, három CRJ900NextGen-nel és két Saab 340-essel.

Fotó: Embraer