2024 április 26

RSS Facebook

2012. február 27. hétfő, 17:08

Már az idén átadhatják az első Gulfstream G650-es business jetet

Értékelés:
(1 értékelés)

Teljes gőzzel folyik az amerikai Gulfstream Aerospace gyár új G650-es ultra nagy kabinos, ultra nagy hatótávolságú üzleti gépének a berepülési programja, amelynek eredményeként várhatóan még idén megkapja az új business jet a légialkamassági bizonyítványát az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) és az Európai Repülésbiztonsági Szervezettől (EASA) is.

A tesztprogramban szereplő négy repülőgép január 25-éig immár 2 675 órát töltött a levegőben 820 felszállást teljesítve. A tervek szerint az első gép még az idei év közepén forgalomba állhat a sikeres berepülési programot követően azután, hogy 2011. november 18-án már megkapta a típus az ideiglenes légialkalmassági bizonyítványát az FAA-től.

A G650-es eddig az elvárásoknak megfelelően hozta a repülési paramétereket. A legutóbbi repülési fázisban az FAA pilótái tesztelték a gép átesési és minimális vezethetőségi sebességét, amely mellett immár befejeződött a hidraulika, a fly-by-wire és a különféle vezérlő rendszerek vizsgálata, többek között az üzemanyagrendszeré.

Ezek mellett azt is vizsgálták folyamatosan, hogy a gépek miként teljesítik a várt repülési paramétereket az egyes felszállások alkalmával. Ezen kívül befejeződtek a jegesedési tesztek is, amelyek során szándékosan veszélyes jegesedési körülmények közepette repültek a géppel azt vizsgálva, hogy miként működik a jégtelenítő rendszer, illetve, hogy komoly jegesedés során is biztonságosan vezethető marad-e a G650-es.

A berepülések során a G650-es képes volt egyfolytában akár 14 órát a levegőben tölteni, lehetővé téve a 12 964 km-es hatótávolság elérését 0,85 Mach-os sebességgel. Emellet a típus 0,90 Mach-os sebességgel 9 260 km-es távra is el tudott repülni. Ugyanakkor a G650-es maximális utazósebessége 0,925 Mach, amely révén ez az üzleti jet jelenleg a világon a leggyorsabb kereskedelmi repülőgép.

Fotó: Gulfstream