2024 március 29

RSS Facebook

2012. március 01. csütörtök, 12:03

A munka folyik tovább - Az Aeroplex of Central Europe Kft. jövője

Értékelés:
(0 értékelés)


A MALÉV leányvállalatánál, a repülőgép karbantartási munkákat végrehajtó Aeroplex Kft-nél a MALÉV leállása, azaz 2012. február 3-a óta is folyik munka az Aeroplex hangáraiban, valamint a forgalmi előtéren– igaz immár csak a harmadik feles megrendelők részére. A társaság bevételének körülbelül a fele származott a Malévtől, de a hangár-karbantartási tevékenységnek csak 17 %-a, amely az Aeroplex Kft. legmeghatározóbb tevékenysége. Így a MALÉV megállásával azok a szolgáltatás portfoliók estek ki, amelyeket csak az anyavállalatnak nyújtott a cég.






„Sajnos a teljes cég vonatkozásában a helyzet közel sem annyira kedvező, mint a hangármunkák tekintetében. A MALÉV leállása miatt kialakult helyzet nyilvánvalóvá tette, hogy az Aeroplex Kft. működése alapjaiban megváltozik, így azonnali hatállyal át kellett gondolnunk tevékenységünket és meghatározni azt az intézkedés sorozatot, amellyel a Társaság képes túlélni az anyavállalattól származó bevétel kiesését. Sürgősen ki kellett alakítanunk a megváltozott helyzethez illeszkedő működési modellt, amely rövidtávon túlélést, hosszú távon gazdaságos működést jelent az Aeroplex számára. Azonnal elkészítettük az új üzleti modellhez tartozó pénzügyi tervet, melynek sarokkövei meghatározták számunkra a célok eléréséhez vezető utat.  Ennek egyik kényszerű lépéseként 2012. február 8-án csoportos, 230 fős létszámleépítést jelentettünk be.” – mondta el Nemcsok Imre, az Aeroplex ügyvezető igazgatója.

Az Aeroplex jelenleg több, mint 40 Budapestre közlekedő légitársasággal áll szerződésben forgalmi karbantartások végrehajtására, a hangárakban pedig (ahol a repülőgépek program szerinti, nagyobb javítási munkái folynak), többek között spanyol (Air Europa), norvég (Norvegian Air Suttle), valamint orosz(pl. Nordavia) partnerek részére, vagyis a nemzetközi piac megrendeléseire végzi a karbantartási munkákat. Nemcsok Imre szerint főnként erre a tevékenységre alapozva a nemzetközi piacon életképes a társaság.

„Az Aeroplex jelenleg a korábbi időszakokban elnyert munkákon dolgozik, s a repülőgép karbantartás erős szezonalitása miatt az újabb, nagyobb feladatok az őszi karbantartási szezonban, azaz szeptemberben indulhatnak újra. Ugyanakkor fenti munkák szerződéseit már áprilisban, májusban véglegesíteni kell – így a partnerek folyamatos bizalmának megőrzése érdekében mindenképpen fontos, hogy a cég stabil pályán tudjon maradni, s mielőbb rendeződjön a Malév leállása miatt kialakult helyzet. Hiszem, hogy kell és lehet is egy új nemzeti légitársaság Magyarországon, melynek flottájának üzemeltetéséhez az Aeroplex-nél az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudás újra hasznosítható lehetne ” – fűzte hozzá Nemcsok Imre.

Fotó: Gábor Krisztián