2024 március 29

RSS Facebook

2012. március 01. csütörtök, 12:17

Szárnyaszegett szárnyalás - Mi lesz a Malév Aero Club jövője?

Értékelés:
(3 értékelés)


Felszállt és elszállt az utolsó kék-fehér színű Malév-járat is február elején a ferihegyi betonról. Voltak, akik megsiratták. De mi marad utána? Mi lesz a Malév-pilótákat is magába tömörítő Malév Aero Clubbal, amely évtizedeken keresztül adott sikeres sportrepülőket, ejtőernyősöket, Európa-és világbajnokokat a magyar repülésnek?







– Fájdalom, hogy megszűnt a nemzeti légitársaság – kezdi beszélgetésünket Porubcsánszki Lajos, a dunakeszi Malév Repülő Klub titkára. – Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet.

– A nemzeti légitársaság megyszűnte sok embert érint Magyarországon. Önöket például miként?

– Fájdalmasan, bár a klubunk 2007 óta pénzügyileg önállónak mondható. Amióta a cég korábbi vezetése megszüntette a támogatást, gyakorlatilag a saját tevékenységünkből élünk.

– Ez mit jelent?

– Pilótaiskolát működtetünk, rendezvényeket szervezünk, és a tagok társadalmi munkájából, tagdíjaiból próbálunk talpon maradni.

– Az, hogy végleg „földre szállt” a Malév, a klubot hogyan érinti?

– Ez az egész hazai sportrepülés érzékenyen érinti. A Malév mindenképpen a támaszunk volt, mert ha bármilyen gondunk-bajunk akadt, rájuk mindig számíthattunk. Mögöttünk álltak a tanácsaikkal, a szakembereikkel. Nagyon rossz, hogy ezt a fajta biztonságérzetet többé már nem érezhetjük.

– Ráadásul a reptér további léte is bizonytalan...

– A jelenlegi helyzet az, hogy március 31-éig van üzembentartói engedélyünk, illetve hozzájárulásunk a helyi önkormányzattól, amit a Malév repülőklub kapott. Mi már benyújtottuk a hosszabbítási kérelmünket.

– És milyenek rá az esélyeik, hogy kedvező elbírálásban részesülnek?

– Csak azt tudom mondani, hogy az önkormányzat kívánságainak eleget tettünk, sőt a szükségesnél még többet is vállaltunk, hogy a repülőtér üzemképes maradjon. A közelmúltban a katasztrófavédelmi hatóság is bejárást tartott, és mindent rendben is találtak.

– Lehet, hogy a „tulaj” a továbbiakban nem csak repülőtérben gondolkodik ezen a területen?

– Nem tudom, de remélem, hogy ez a hely megmaradhat a sportrepülésnek.

– Annyi bizonyos, hogy Dunakeszi már jó ideje a hazai sportrepülés egyik fellegvára...

– Ez kétségtelen tény. Ugyanakkor a kollégáimmal, a többi hasonló füves repülőtér üzemeltetőivel rendszeren eszmét cserélünk, és tisztában vagyok vele, hogy nem mindenütt kielégítő a repülőtér és a helyi önkormányzat – – Akkor most fél lábon állva várják a március végét?

– A Malév Repülő Klub tagjai „társbérlőinkkel”, az Opitz Nándor repülőklubbal egyetemben izgatottan várják a remélhetőleg számunkra kedvező döntést.

Hát ennyi... Azt pedig csak remélni lehet, hogy a sportrepülés egyik fellegvára nem válik egyszerre a napi politika játszóterévé.


Látó János

Fotó: Veres Viktor