2024 április 25

RSS Facebook

2012. március 01. csütörtök, 14:04

A HungaroControlt nem veszélyezteti a Malév leállása

Értékelés:
(0 értékelés)


A HungaroControl Zrt. mély sajnálattal értesült a Malév üzemszerű működésének beszüntetéséről.

A nemzeti légitársaság a HungaroControl egyik legfontosabb partnere, de a társaság árbevételének döntő többsége, közel 90 százaléka nem a Malévtól származik, hanem a nemzetközi légi forgalom többi szereplőjétől. Ezért a Malév leállása hátrányosan érinti a HungaroControl Zrt.-t, de nem veszélyezteti a társaság gazdálkodását, stratégiai terveit és fejlesztéseit, köztük az ANS III világszínvonalú irányítóközpont felépítését sem.





A HungaroControl Zrt. nem számít jelentős árbevétel-kiesésre a Malév leállása kapcsán. Részben azért, mert a Malév piacára jól láthatóan szinte azonnal bevonultak a versenytárs légitársaságok, és ezek ugyanúgy fizetni fognak a HungaroControl szolgáltatásaiért, mint a Malév. Másrészt azért, mert Európában a légiforgalmi szolgálatok az Eurocontrol közvetítésével, egy összetett finanszírozási rendszerben jutnak a bevételeikhez. A HungaroControl Zrt. – a többi légiforgalmi szolgálathoz hasonlóan – nem is áll közvetlen pénzügyi kapcsolatban a légitársaságokkal. Ez az európai rendszer pedig jelentős mértékben megvédi a légi navigációs szolgálatokat bizonyos külső kockázati tényezőktől, átvállalja ezek káros hatásainak jelentős részét. Ez történik most is, a Malév leállása kapcsán.

A HungaroControl Zrt. menedzsmentje a kialakult helyzetet felkészülten kezeli, és folyamatosan nyomon követi a Malévval kapcsolatos történéseket. A magyar légiforgalmi irányítás, a társaság dolgozói továbbra is a megszokott magas színvonalon, változatlan odaadással és figyelemmel végzik napi feladataikat.

A HungaroControl a nemzetközi légiforgalmi irányítás élenjáró szolgáltatója, Magyarország egyik legsikeresebb állami vállalata. Önállóan működik és stabilan nyereséges. A HVG 500-as vállalati listáján 2010 és 2011 között, vagyis egy év alatt 35 helyet ugrott előre. A társaság vezetése ma sem lát olyan okot, ami ezen a helyzeten jelentősen változtatna.

A HungaroControl Zrt. bízik benne, hogy a felmerült helyzetre sikerül mihamarabb hosszú távú, megnyugtató megoldást találni.

Kép és szöveg: Hungarocontrol