2024 április 19

RSS Facebook

2012. március 05. hétfő, 10:56

A Svéd Fegyveres Erők elkötelezett a Gripen program fejlesztése mellett

Értékelés:
(1 értékelés)


A
Svéd Légierő hivatalosan is megerősítette, hogy a légierő gerincét továbbra is a Gripen géppark adja majd, ezért részt vesznek a típus továbbfejlesztésében.

A svéd fegyveres erők bejelentése szerint a  következő Gripen nagyobb sárkányt és a nagyobb teljesítményű hajtóművet kap, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgép  több fegyvert és több üzemanyagot hordozzon, ezzel megnövelve a gép bevetési hatékonyságát és sugarát. A továbbfejlesztett típus  kifinomultabb és továbbfejlesztett radart és ellentevékenység-rendszereket is kap majd. Az új típus a Gripen NG  vagy Gripen E/F néven ismert.

"Örömmel tölt el bennünket a Svéd Fegyveres Erők elkötelezettsége a Gripen és annak fejlesztése iránt.  Fontos hozzátenni, hogy a Gripen rendszer sajátossága, hogy igen költséghatékony módón fejleszthető, képes megfelelni mind a jelen mind a jövő harcászati igényeinek. Büszkék vagyunk, hogy a Saab ilyen versenyképes platformot és fejődési pályát képes biztosítani.”- mondta Lennart Sindahl, a Saab repülési üzletágáért felelős alelnöke. Hozzátette:

"Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a fegyveres erők jelentése egy nagyobb folyamat része és a kérdés végső soron politikai döntéseket is kíván."

Fotó: Saab