2024 április 19

RSS Facebook

2012. március 07. szerda, 10:14

Átvette a US Navy az első P–8A Poseidon tengeri felderítőgépét

Értékelés:
(0 értékelés)

Március 4-én átadta a Boeing repülőgépgyár az első P–8A Poseidon tengeralattjáró elhárító, tengeri felderítő, és tengeri járőr repülőgépet, amelyből összesen 13 darabot rendelt ezidáig a US Navy. A gépet a Seattle-i Boeing Fieldről a haditengerészet pilótái repülték át a Jacksonville-i tengerészeti légitámaszpontra, ahol a képzés folyik majd a típussal.

A most átadott repülőgép az első sorozatban gyártott P–8A, amelyet megelőzően már nyolc hasonló gépet gyártott le a Boeing. Ezekből hatot a légi tesztekre, kettőt pedig a földi próbákra használtak azt megelőzően, hogy a Poseidon megkapta volna a légialkalmassági bizonyítványát. A repülési tesztekre használt gépeket a US Navy Patuxent River-i légibázisán vizsgálták a haditengerészet szakemberei összesen több mint 1500 órát repülve velük.

A P–8A Poseidon nem más, mint a B 737-800NG utasszállító repülőgép átalakított katonai változata. A moódosítást a Boeing vezetésével a CFM International, a Northrop Grumman, a Raytheon, a Spirit AeroSystems, a BAE Systems és a GE Aviation végezte. A tervek szerint az amerikai haditengerészet összesen 117 darab P–8A Poseidont vásárol, amelyekkel a kiöregedett P–3 Orion flottát kívánják lecserélni. A gépek várhatóan 2013-tól veszik majd át a szolgálatot a US Navy-nél.

Fotó: Boeing