2024 április 25

RSS Facebook

2012. március 07. szerda, 13:28

Missziós felkészítés Szolnokon

Értékelés:
(0 értékelés)


Újabb légi mentorálási felkészítés közeleg a végéhez Szolnokon, a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban. A helikoptervezetők és technikusaik március 6-án egy békeműveleti lőgyakorlaton vettek részt, a törzstiszti alaptanfolyam hallgatói pedig a balesetek sérültjeinek ellátását gyakorolták.

Mint az év szinte minden időszakában, most is több missziós felkészítés zajlik egyszerre a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. Jelenleg az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team – AAT) és az MH Mi–35 Légi Kiképzési Támogató Csoport (Air Mentor Team – AMT) afganisztáni hadszíntérre készülő harci- és szállítóhelikopter-kiképző tagjainak, illetve az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, a NATO és EU egyéni beosztásaiba tervezett tiszti és altiszti állományának felkészítése (Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam - MTA) folyik.


Apáti Zoltán alezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka elmondta: a tanfolyamok február 27-én kezdődtek és március 9-ig tartanak. 

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar helikopterpilóták és technikusok felkészítése több szakaszban történik: a két csoport hadszíntér-ismereti felkészítésen vesz részt, amelynek első hetében megismerik többek közt a békeműveletek alapjait, a hadijogot, a vallási- kulturális ismereteket, pszichológiai felkészítésen vesznek részt és megtanulják az improvizált robbanóeszközök elleni védekezést is.

A felkészítés második szakaszában híradó ismeretekkel foglalkoznak, gyalogsági lőfegyverekkel - pisztollyal és gépkarabéllyal - hajtanak végre békefenntartó lőgyakorlatokat, Afganisztán katonaföldrajzi és biztonságpolitikai helyzetéről kapnak tájékoztatást és elsajátítják a civil-katonai együttműködés valamint a lélektani műveletek alapjait.

A Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam célja a Magyar Honvédség NATO és EU missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állományának felkészítése. A tanfolyamot követően a résztvevőknek képesnek kell lenniük önálló beosztások ellátására a Béketámogató Műveletek parancsnokságain és törzseiben, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására, a két- és többoldalú nemzetközi egyezmények betartásának ellenőrzésére, azok esetleges megszegésének megfigyelésére és kivizsgálására, valamint a feltárt problémákban érdekelt felek közötti közvetítésre, tárgyalások megszervezésére, valamint angol nyelvű eligazítások és előadások megtartására.

A kiképzés végére ismerniük kell a nemzetközi hadijog érvényben lévő szabályait, el kell sajátítsák a saját harcképességük hadszíntéren való megóvását és fenntartását. Az egészségügyi kiképzés területén képesnek kell lenniük az ön- és kölcsönös segítségnyújtásra lövés, robbanások, közlekedési balesetek által okozott sérülések esetén a rendszeresített egyéni egészségügyi felszerelések használatával, illetve tisztában kell lenniük a műveleti területre jellemző járványügyi helyzettel és az éghajlati sajátosságokkal járó kockázatokkal.

A sikeresen elvégzett Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam egyfajta „belépő” az azt követő Missziós Törzstiszti Célfelkészítésre, amely 2012. március 26. és április 4. között kerül végrehajtásra ugyancsak Szolnokon az MH Béketámogató Kiképző Központban.

Mindezek mellett 2X10 fő részvételével, a szintén Afganisztánba készülő OMLT állományának nyelvi felkészítése is most zajlik a kiképző központban.

Zrínyi Média

Fotó: Galambos Sándor