2024 április 27

RSS Facebook

2012. március 07. szerda, 13:24

Megkapta a Gulfstream G280-as az ideiglenes típusalkalmassági bizonyítványát

Értékelés:
(0 értékelés)

Megkapta az amerikai Gulfstream G280-as üzleti jet az ideiglenes légialkalmassági bizonyítványát az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA). Az FAA ezt az Izraeli Légügyi Hatóság (CAAI) által tavaly decemberben kiadott ideiglenes engedélye alapján bocsjátotta ki. Ahhoz, hogy az új business jet típus megkaphassa a végleges típusalkalmassági bizonyítáványát még frissítenie kell a Gulfstream Aerospace gyárnak a G280-as szoftvereit. Ezzel várhatóan még idén végeznek a Gulfstreamnél, így ez év végéig megkaphatja az új üzleti gép a végleges légialakmassági bizonyítványát és át is veheti majd az első vásárló a Gulfstream Aerospace első új G280-asát.

Amikor forgalomba áll az új G280-as, akkor kategóriájának leggyorsabb, legnagyobb és egyben legkényelmesebb típusa lesz. A G280-as programja 2008-ban indult. Akkor úgy tervezték, hogy a gép hatótávolsága 6400 km-es lesz, ám a teszrepülések során bebizonyosodott, hogy a gép 0,8 Machos sebességgel képes akár 6667 km távolságra is elrepülni. A G280-as fel-, és leszálló úthossza is kisebb lett mint a tervezett volt. Így képes akár 1448 méteres pályáról is üzemelni az új üzleti gép. Elődjénél, a G200-asnál pedig 429 méterrel rövidebb pályára van mindössze szüksége.

A berepülési programban összesen három gép vett részt, amelyek több mint 1845 órát tölöttek a levegőben a teszrepülések során 685 felszállásnál is többet teljesítve. Az F1-es számú gép – amelyet az anyagfáradásos vizsgálatoknál használnak – ezidáig 14 300 ciklust teljesített a szükséges 40 ezerből. Emellett befejeződött már a vizes pályás az oldalszeles és a maximális fékerős tesztek sorozata is.

Az S/N2003-as számú példánnyal is befejeződtek már a berepülések, ezért most ezt átalakítják és azokat a kísérleteket végzik el vele, amelyek során a pilótafülkébe beépíthető extra felszereléseket tesztelik. Ilyen például a Head-Up-Display  (HUD II) és az EVS II-es (Enhanced Vision System).

Az S/N2004-es gyári számú gép volt az első sorozatban gyártott példány, amelyet tavaly már be is mutattak Las Vegasben a szokásos éves National Business Aviation Association Convention kiállítás és vásáron. Ezt a gépet most teljesen felújítáják és amint megkapja a típus a végleges légialkalmassági bizonyítványát, ez lesz az első olyan példánya a G280-asnak, amelyet átvehet a megrendelő.

Fotó: Gulfstream