2024 április 29

RSS Facebook

2011. szeptember 28. szerda, 13:46

Parányi légierő a hatalmas Himalája tövében

Értékelés:
(0 értékelés)


Nepál nem rendelkezik külön légierővel, azonban a hatvanas években létrehozott hadseregében a „Nepal Army Air Wing” 1979 óta vált légi egységgé. Fő feladatai között az ejtőernyősegységek kiszolgálását, a teher-, illetve VIP szállításokat, valamint a természeti katasztrófák során adott segítségnyújtást találjuk.








A kis létszámú nepáli légierő sorsa mindig összefüggésben volt az országban aktuálisan zajló politikai eseményekkel. A katonai gépek mellett a polgári személyszállító repülőgépeket a Himalája és a belföldi repülések veszik igénybe.

Nepál ázsiai ország, Kína és India között fekszik, és a világ tíz legmagasabb hegycsúcsát, köztük a Mount Everestet tudhatja magáénak. Annak ellenére, hogy stratégiai szempontból fontos helyen találjuk az országot, igazi területi követelésekkel nem támadták meg szomszédai.

Az 1950-es években Tibetben megerősödött a kínai hatalom, ezért ellensúlyként India katonai segélyt nyújtott északi szomszédjának, és támogatta Tribhuwan nepáli királyt, valamint az új kormányt, hogy megelőzze Nepálban a kínai befolyást. A király és a kormány közötti hatalmi harc évei után 1959-ben bevezették a párt nélküli rendszert, és így kormányozták Nepált 1989-ig, majd 1991 májusában többpárti parlament alakult.

1996-ban a Nepáli Kommunista Párt (maoisták) harcot indítottak azzal a céllal, hogy a király parlamenti rendszerét szocialista népköztársaság váltsa fel. Ez vezetett a hosszú nepáli polgárháborúhoz, amelynek több mint 12 ezer halottja volt. A 2001. június 1-jei mészárlás során, amely a királyi palotában zajlott, meghalt a király, a királyné, az összes gyermekük, a király testvérei, valamint egy unokatestvére, és három nappal később a trónörökösből lett kérészéletű Dipendra király is. 2005. február 1-jén Gjanendra, az új király, feloszlatta a kormányt, és a teljes végrehajtó hatalmat magához vonta; így remélte leverni a maoista mozgalmat. 2006. április 21-én Gjanendra király a két hete tartó tüntetések hatására lemondott a teljhatalomról, és április 30-án lett újra miniszterelnöke az országnak. 2007 decemberében a parlament a királyság megszüntetéséről és a köztársaság kikiáltásáról döntött. Az országban jelenleg jelentősebb politikai átalakulás zajlik, mivel a 2008-ban kiírt választást a maoisták nyerték meg, és az újonnan megválasztott nemzetgyűlés eltörölte a 240 éve fennálló monarchiát. Gjanendra király önként távozott, és Nepált független demokratikus köztársasággá nyilvánították.

A nepáli hadsereg légi egységének története a hetvenes években kezdődött, amikor Nepál mintegy 45 különböző angol, amerikai és szovjet repülőgépet tudhatott magáénak. Ez adott alapot ahhoz, hogy 1979-ben létrehozzák a légi ezredüket, más nevén a Nepal Army Air Winget, amelyben főleg indiai gyártmányú HAL SA.316B Chetak helikopterek, valamint brit gyártású Short SC–7 Skyvanok üzemeltek. A helikoptereket különböző katonai műveletekre használták, míg a masszív Skyvanok rövid fel- és leszálló (STOL) teljesítményét a magashegyi repülőtereken hasznosították.

A nyolcvanas években két Aérospatiale SA.330C Puma típusú helikoptert szereztek be az elhasználódott DHC–6 Twin Otter 300-asok helyett. A VIP szállítási feladatok ellátására egy Hawker Siddeley HS.748-2A-t (9N–AAV) és két Aérospatiale AS.332L/L1 Super Puma helikoptert rendszeresítettek. A HS.748-as típus nem volt új beszerzés, mert három példánya a hetvenes évek óta jelen volt a nepáli szállítógépek között. Később két Bell 206L Long Ranger típusú helikopter is csatlakozott a VIP szállítási feladatokhoz.

A légierő fő küldetése mindig a felderítés és a logisztikai támogatás volt, de az országon belüli biztonság fenntartásában és a határvédelemben is jelentős szerepet kapott. A pilóták ennek megfelelően képzésüket az indiai légierő intézményeiben kapták, és a repülőeszközök karbantartását indiai polgári cégekkel kötött szerződések alapján oldották meg. Az 1980-as években Kína a közös baráti szerződés alapján ajánlatot tett Shenyang J–6-os típusú vadászgépek leszállításáról Nepálnak, azonban ez az üzlet nem valósult meg.

A kilencvenes évek második felében a maoista lázadók támadásai egyre több problémát okoztak a hatóságoknak. Ehhez társult még a királyi családon belüli versengésből adódó számos ellentét is. A 2001. júniusi vérengzés után júliusban fegyverszünetet kötött a kormány és a maoista ellenállás. Ezt kihasználva a nepáli sereg számos új felszerelést szerzett be, melyek között felfegyverzett helikopterek is voltak.

India attól tartva, hogy a maoisták által kirobbantott erőszakhullám átterjedhet a határon, 2001 novemberében, 2003-ban, valamint 2004 júniusa és szeptembere között két HAL Lancer könnyű harci helikoptert (Aérospatiale SA.315B Lama), illetve számos fegyvertelen HAL SA.315B Cheetah típusú helikoptert szállított le Nepálnak.

...

Folytatás az Aero Magazin 2011/szeptemberi számában!

Fotó: Dr. Toperczer István