2024 április 26

RSS Facebook

2012. március 19. hétfő, 12:54

Nyereséget vár a jövő évtől a LOT

Értékelés:
(0 értékelés)


A LOT lengyel légitársaság lapunknak eljuttatott közleményében cáfolta a Magyarországon a LOT-tal kapcsolatban megjelent nyugtalanító információkat és határozottan kijelentette, hogy a légitársaságot nem terheli semmilyen pénzügyi kockázat.

A lengyel légitársaság teljes mértékben működőképes, ügyfeleik számára továbbra is biztosítják szolgáltatásaikat, a légitársaság teljes felelősséget vállal működéséért, hangsúlyozza a közlemény, amely hozzáteszi, a LOT büszke és hálás, hogy a magyar utasok és a magyarországi utazási partnereik a lengyel légitársaságot választják.






A társaságnak elkészült a tavalyi év eredményeit és forgalmát összesítő jelentése, amely szerint javult a légitársaság teljesítménye és az idei évre nyereséget várnak. Az eredményekről Marcin Piróg, a LOT ügyvezető igazgatója számolt be a sajtó képviselőinek.

A tavalyi évben a légitársaság 4,4 millió utast szállított menetrend szerinti járatain, ami 9 százalékkal több a 2010-es forgalmánál. A charter járatok forgalmával együtt az utasok száma 4,635 millió fő volt tavaly. A 2010-es 163,1 millió zloty veszteségről a tavalyi évben 145,5 millió zloty veszteségre javult az eredménye a légitársaságnak. Az eredményre leginkább ható tényező egyrészt az üzemanyag árának közel 30 százalékos emelkedése volt 2010-hez képest, negatívan hatott a tavalyi negyedik negyedévben az európai utasforgalom dinamikájának mérséklődése, az évvégi dollár árfolyamnövekedés, javított az eredményen a vállalat folytatódó átstruktuálása, amely az év során 263 zlotyval kompenzálta a felmerülő nehézségeket.

Az üzemanyag és az árfolyam negatív hatásait nem számítva az elmúlt három évben az üzemelési eredmény 752 millió zlotyval javult, emelte ki Marcin Piróg, a LOT ügyvezető igazgatója.

A töltés a tavalyi évben a 2010-eshez hasonlóan alakult, átlagosan 74%-os kihasználtsággal mentek a járatok, a nyári csúcsidőszakban 81%-kal mentek a LOT gépei.

Az idei évtől a légitársaság 9%-os utasforgalom-növekedést vár, és pozitív, 52,2 millió zloty üzemi eredményt remélnek.

A függőben lévő Boeing 787 Dreamlinerek szállítása is folytatódik, az első két légitársaságot idén november 30-án szállítják, 2013 februárjára összesen öt ilyen gépe lesz a LOT-nak, melyekkel a jelenleg forgalomban lévő Boeing 767-osokat cserélik le. 2014-ben két további, 2015-ben pedig még egy Dreamliner gépet szállítanak le a légitársaságnak.

A LOT járatnyitást tervez Peking felé, melyhez a kínai hatóságoktól megkapták már a visszaigazolást a fel- és leszállási időpontjaikról a pekingi repülőtéren. A járat a tervek szerint május 29-től indul.

Turizmus Online

Fotó: LOT Airlines