2012. március 20. kedd, 15:41

Táblagép a levegőben: megszűnhet a tiltás?

Értékelés:
(0 értékelés)


Egyre több utazó kapcsolja ki a tablet masináját, vagy e-book olvasóját, amikor a repülőgép fedélzetén erre szólítja fel őket a személyzet. Az indok pedig az USA-ban az amerikai repülési hatóság, az FAA óvatossága, arra hivatkozva, hogy az elektronikus eszközök megzavarhatják a fedélzeti számítógépeket. Nos, egyre több olyan szakértő vélemény kering a köztudatban, amely szerint a szóbanforgó tablet-ek és e-book olvasók nem tudnak "összegerjedni" pl. a repülőgép nyomtatott áramköreivel.










A New York Times nagy újdonságként minősíti a hatóságok készségét arra, hogy felülvizsgálják a szigorú paragrafusokat. A háttérben jórészt az áll, hogy e-book olvasókból 40 millió, tabletekből 60 millió van már az amerikai polgároknál és egyre több olyan tartalom van rajtuk, amelynek papír változatáért nem szívesen fizetnének, amikor utazásra kerül a sor, márpedig, egy ilyen hatalmas országban ez gyakorta megesik – derül ki Martin-Kovács Miklós, a Gazdasági Rádió Chicagoi tudósításából.

Feltehető, hogy az elektronikus tartalmakat forgalmazók is erősen lobbiznak a háttérben. Az e-book piacon közben zajlik egy szövetségi vizsgálat, mert erős a gyanú, hogy nagy e-book tartalom forgalmazók maguk között rögzítették az emelkedő árakat. Az üzletág képviselői cáfolnak, szóval majd kiderül a vizsgálat alatt, hogy kinek van igaza. Ami viszont a repülőgépeket illeti, ha változnak a szabályok, az nyilván komoly kihívás a reptéri újságosoknak és könyvárusoknak, de persze minderre még várni kell, hiszen az amerikai repülési hatóság az FAA ellenőrző bemérései igen részletesek és költségesek.

Állítólag ezzel is magyarázható, hogy a mobiltelefonok kikapcsolását előíró szabályokat egyelőre nem vizsgálják felül, bár mi tagadás, ez viszont újabb ellentmondásokat gerjeszt, hiszen jó néhány olyan e-book olvasó van, amely egyúttal mobiltelefon technológiával is működik.


OrientPress Hírügynökség

Fotó: The Verge


vissza a tetejére