2024 március 28

RSS Facebook

2012. március 22. csütörtök, 10:42

Összefogás a repülőtéri munkahelyek megmentéséért

Értékelés:
(0 értékelés)


Közel harminc, repülőtérhez közeli település önkormányzati vezetője és parlamenti képviselője vállalta, hogy a Malév csődje miatt bekövetkezett válságos helyzetből történő kilábalás érdekében együttes javaslatokat és lehetséges intézkedéseket dolgoznak ki a veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentéséért. Az erről szóló nyilatkozatot Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes mellett XVIII. és X. kerületi, valamint pest megyei polgármesterek és képviselők írták alá egy tegnapi repülőtéri megbeszélést követően.






A politikusok egyetértenek abban, hogy a budapesti repülőtér milliárdos nagyságrendű adóbevételeket biztosít az állam és a helyi önkormányzatok részére. Emellett a Budapest Airport közvetve több mint 10 000, azon belül közel 5 000 térségbeli család megélhetését biztosítja.  A Malév csődje miatt így több ezer munkahely, valamint több száz – részben helyi – vállalkozás működése vált bizonytalanná, ami jelentős szociális és gazdasági problémákat okozhat a repülőtérrel szomszédos települések számára.  Ennek ellenére hisznek abban, hogy Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőterének és a régió gazdaságának fejlődése a nemzeti légitársaság leállása után is folytatódhat.

A megállapodás értelmében a települések kezdeményezik és támogatják olyan átmeneti jellegű, pénzügyi- vagy jogszabályi segítségre vonatkozó helyi- és kormányzati intézkedések kidolgozását, amelyek segítik a válságból történő minél gyorsabb kilábalást, valamint a veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentését.

A nyilatkozatot a Budapest Airport vezérigazgatója is üdvözölte. Jost Lammers hangsúlyozta: „ A Budapest Airport tulajdonosai és finanszírozó bankjai továbbra is elkötelezettek a repülőtér mellett, azonban egyértelmű jelzéseket és segítséget várnak a kormányzat és az érintett önkormányzatok részéről. Mindent megteszünk a kilábalás érdekében, ugyanakkor szükségünk van a kormány, a hatóságok és a szomszédos önkormányzatok segítségére is.”

A nyilatkozatot aláírók számítanak a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének, az érintett szakmai- és állami szervezetek, valamint a turisztikai szakma képviselőinek együttműködésére. Meggyőződésük, hogy a légiközlekedési ágazat képviselőinek és a politikai élet szereplőinek összefogására van szükség. Legfőbb közös cél, hogy a budapesti repülőtér továbbra is a térség gazdasági motorja maradjon, fejlődésével újabb munkahelyeket teremtsen és így hozzájárulhasson a környékbeli települések, Budapest és Magyarország további sikereihez.

A megbeszélésen felvetődött a repülőtérhez kötődő infrastruktúra fejlesztésének kérdése is, amely szintén az érintett önkormányzatok és a repülőtér közös érdeke. A szükséges beruházásokról és azok ütemezéséről szakértői szintű egyeztetéseket folytattak, ennek eredményeként hamarosan megkezdődhet a közös érdekérvényesítés a fejlesztések – elsősorban a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út bővítése és felújítása – érdekében.

Kép és szöveg: Budapest Airport