2024 április 27

RSS Facebook

2012. március 23. péntek, 13:29

Mentés elképzelt helyzetben

Értékelés:
(0 értékelés)


Vészhelyzeti gyakorlatot tartott az MH Pápa Bázisrepülőtér március 21-én, együttműködve a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a Boeing állományával. A látottakról elismerően nyilatkoztak a megfigyelők is, hangsúlyozva a szolgálatok felkészültségét.

Az elképzelt helyzetben a baleset az egyik C-17-es katonai szállítógép töltésekor következett be, amikor technikai meghibásodás következtében nagyobb mennyiségű üzemanyag ömlött ki. A kerozingőz hatására két személy eszméletét vesztette.







A repülőtéri tűzoltószolgálat az előírásoknak megfelelően a helyszínen biztosította a töltést, ezért azonnal be tudtak avatkozni. A sérültek kimenekítése és a további üzemanyag kiömlésének megakadályozása után hozzáláttak a kár felméréséhez és elhárításához. Az egészségügyi szolgálat és a további tűzoltó egységek rövid időn belül a helyszínre érkeztek, így elkezdődhetett a sérültek ellátása, valamint a kiömlött kerozin speciális eszközökkel való eltávolítása a betonról.

A számos magyar és külföldi katonai megfigyelő közös kiértékelő megbeszélésén Vicai Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke jóra értékelte a gyakorlatban résztvevő állomány teljesítményét. A látottakról elismerően nyilatkoztak a HAW és a Boeing megfigyelői is, hangsúlyozva a szolgálatok jó felkészültségét.

Az üzemanyagtöltés biztonsági szempontból kiemelten fontos, mivel egy-egy töltés alkalmával több tízezer liter kerozinnal dolgozik a töltést végző állomány. A tűz és robbanásveszély miatt szigorú biztonsági intézkedések vonatkoznak erre a tevékenységre. Az esetlegesen bekövetkező balesetek elhárításához szükséges speciális mozzanatokat intenzív kiképzéssel, valamint rendszeres gyakorlatokkal kell elsajátítani.

HM Sajtóiroda; MH Pápa Bázisrepülőtér

Fotó: Gyeginszky Andor törzsőrmester