2024 március 28

RSS Facebook

2012. március 24. szombat, 10:16

Hazaérkezett két Gripen

Értékelés:
(0 értékelés)


Tegnap hazaérkezett a svédországi Vidsel lőtéren végrehajtott „Légi fölény 2012” fedőnevű éleslövészetről két Gripen repülőgép a személyzetével. A március 16. és 23. közötti gyakorlaton az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt „repülő-hajózó” és műszaki katonái eredményesen teljesítették feladatukat.







Az éleslövészeten összesen hét JAS-39 C/D típusú harcászati-repülőgép hajtott végre harcászati és éleslövészeti feladatokat. A gyakorlat az ország légterének szuverenitása biztosítását, a Fegyveres Légvédelmi Készültségi Szolgálat ellátására történő felkészítést szolgálta.

A Gripen repülőgéptípus rendszeresítése – 2006 - óta egy alkalommal, 2008-ban történt hasonló levegő-levegő rakéta és gépágyú éleslövészet. A kiutazó magyar kontingensben repülőgép-vezető, repülőműszaki, logisztikai támogató és egészségügyi személyzet vett részt. Az éleslövészeten a „hajózó állomány” valós körülmények között tesztelhette a JAS-39 típusú repülőgép levegő-levegő képességeit, tapasztalatokat szerezhetett a Gripen repülőgép fegyverrendszerének valós körülmények közötti alkalmazásáról. A repülőműszaki katonák életszerű helyzetben gyakorolhatták a repülőgépek fegyverzettel történő előkészítését és üzemeltetését.

A gyakorlat nemzeti ellenőrzéssel – értékeléssel és minősítéssel – zárult, amely a NATO légtérrendészeti feladatok végrehajtásában résztvevő Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat állományának felkészültségét mérte fel.

A Gripen bérleti megállapodásban foglalt svéd – magyar közös kiképzési egyezménynek köszönhetően az éleslövészet végrehajtási költsége jelentősen csökkent, összességében mintegy ötven millió forint ráfordítást igényelt.

A „Légi Fölény 2012” gyakorlatot követően a következő héten kezdik meg pilótáink a „Lion Effort 2012” gyakorlatot, szintén Svédországban. Ezen a magyarokon kívül svéd, cseh, dél-afrikai Gripenek vesznek részt, illetve megfigyelői státusszal Svájc és Thaiföld képviselői.

HM Sajtóiroda

Fotó: Gyurákovics László törzsőrmester