2024 április 18

RSS Facebook

2012. március 26. hétfő, 08:47

Magyar bizonyítványok finn Mi–8-asoknak

Értékelés:
(0 értékelés)


Finnország tavaly két Mi–8T típusú közepes szállító helikoptert adott át Magyarországnak. A forgószárnyasokat alkalmassá kellett tenni a hazai követelmények teljesítésére. Az előkészületeket, majd az eredményes hatósági berepüléseket követően az első légi alkalmassági bizonyítványokat Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi elnökhelyettese, Légügyi Hivatalának vezetője a napokban ünnepélyes keretek között Szolnokon írta alá és adta át Hende Csaba honvédelmi miniszternek.







A finn védelmi minisztérium a képességek növelése érdekében korábban számos kiegészítő rendszer beépítését végezte el a Magyarországnak felajánlott Mi–8-asokon. Ám itthoni üzemeletetésükhöz, a légi járművek nyilvántartásába vételükhöz, első légi alkalmassági bizonyítványuk kiadásához számos előzetes feladatot kellett végrehajtani.

Mindehhez ugyanis szükség volt az üzemeltető szakemberek képzésére, az előírt (kommunikációs és azonosító-) rendszerek beépítésére és az üzembeállításhoz nélkülözhetetlen időszakos ellenőrzésekre.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala állami légügyi főosztályának – mint a magyar katonai légügyi hatóságnak – a feladata az állami légijármű-nyilvántartás kezelése, ily módon az adott repülőeszköz állami légijármű-nyilvántartásba történő vétele, valamint a légi alkalmassági engedélyének kiadása.

A hatósági eljárásokat a vonatkozó hatályos jogszabályokban foglaltak szerint hajtották végre mind a hatóság, mind pedig a honvédség szakemberei. A feladat már 2011 őszén elkezdődött, amikor a szolnoki helikopterbázison összehívott első egyeztetésen a Magyar Honvédség valamennyi érintett szervezete képviseltette magát.

A feladatok hatékony végrehajtását jól szolgálta az MH Légijármű-javító Üzem, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiváló szakembergárdájának együttműködése és áldozatvállalása.

A helikopterek kecskeméti eredményes hatósági berepülését követően Győri Gyula légügyi elnökhelyettes, a Légügyi Hivatal vezetője az első légi alkalmassági bizonyítványokat a napokban ünnepélyes keretek között Szolnokon írta alá, majd az okiratokat átadta a helyőrségben missziós visszafogadó, illetve búcsúztató eseményen jelen lévő Hende Csaba honvédelmi miniszternek.

Honvedelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és a Légügyi Hivatal archívuma