2024 április 20

RSS Facebook

2012. március 26. hétfő, 15:22

A Mirage 2000-es és az F–16-os már tankolhat az A330MRTT-ről

Értékelés:
(0 értékelés)

Sikeresen befejeződött az Airbus Military által gyártott A330MRTT légi utántöltő repülőgép azon berepülési programja, amely immár lehetővé teszi, hogy Mirage 2000-es és F–16 Block 60-as repülőgépek is használhassák az A330MRTT-t légi tankolásra. Mindennek az a jelentősége, hogy mind a két harci repülőgép típus megtalálható az Egyesült Arab Emirátusok légierejében, amelyik az egyik megrendelője az Airbus Military által gyártott új légi utántöltő repülőgépnek.

A berepülési programot az Abu Dzabiban lévő Al Dhafra légitámaszpontról hajtották végre a repülőgépek, amely repülések során a tankoló és vadászgépek különböző magasságokban, vízszintes, emelkedő és süllyedő manőverek, illetve fordulás közben is tankoltak, kipróbálva minden lehetséges repülési helyzetet.

A F–16-os típus már korábban is használhatta az A330 MRTT-t légi utántöltésre, de a mostani tesztek lehetővé tették, hogy a Fighting Falcon legutóbbi, Block 60-as változata is megkapja erre az engedélyt. Az F–16-os típus a gép hátsó alsó részéről kinyuló merev töltőcsövön keresztül képes üzemanyagot felvenni a tankergépből. A Mirage 2000-es esetében mind az együléses mind pedig a kétüléses változatot tesztelték méghozzá a törzsre, illetve a szárnyakra függesztett külső póttartályokkal, illetve levegő-levegő légiharc rakétákkal. A Mirage-ok légi utántöltéséhez az A330MRTT a szárnyai alatt lévő légi utántöltő podokat és a hajlékony csöveit használta, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre akár két harci gép is kaphasson üzemanyagot repülés közben.

Az emirátusok légi ereje által megrendelt első két A330MRTT gépek személyzetének a képzése jelenleg is folyamatban van Spanyolországban. Ebből az egyik gép immár éppen az, amelyiket a mostani tesztek során is használtak. A két A330MRTT hivatalos átadása 2012 év végére várható.

Fotó: Airbus Military