2024 április 19

RSS Facebook

2012. március 27. kedd, 11:43

Amikor a szállítórepülőket riasztják

Értékelés:
(0 értékelés)


Kevesen tudják, hogy a Gripenek mellett egy másik típus is ad készenlétet Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományába tartozó AN-26.










A század tagjai a napi feladataik mellett adják a MEDEVAC (Medical Evacuation) szolgálatot 24 órás készenlétben, hogy bármikor öt órán belül egy erre kiképzett egészségügyi szakszemélyzettel és egy kórházgéppé átalakított „Ancsával” elinduljanak a bajbajutottakért bárhol Európában, Afrikában vagy a Közel-Keleten.

Így volt ez március 21-én is, amikor a kiképzési repülés végén 15.07-kor már rádión a toronytól megkapták a riasztásról szóló információt, melyet később a hivatalos csatornákon is megerősítettek. Feladat: a lehető legrövidebb időn belül hozzanak haza a Balkánról egy súlyosan beteg katonát.

A műszaki szolgálat gőzerővel nekilátott a gép átalakításának tekintettel arra, hogy csak a „párnás” volt itthon, és ez lényegesen hosszabb idő volt, mint egy tehergép esetében. Mindeközben a hajózó személyzet a szükséges diplomáciai engedélyeket intézte, a Magyar Honvédség erre hivatott szerveivel és a Külügyminisztériummal, majd megkezdte a felkészülést a repülésre. 17.20-kor megérkezett Budapestről az egészségügyi csoport is, ezután a gépparancsnok 17.30-kor jelentette, hogy csapat kész a felszállásra. A személyzet már gépben ülve telefonon kapta meg a diplomáciai engedélyek számait, hogy ezzel is időt takarítson meg, és 18.30-kor felszálltak. Közel négy órás eseménymentes oda-vissza út után 22.15-perckor szálltak le Kecskeméten, már a beteg bajtársukkal a fedélzeten.

Köszönjük a légiszállításokban érintett minden szakember segítségét, aki a munkájával segítette ennek a küldetésnek is a sikeres végrehajtását, és kívánjuk kollégánknak a mielőbbi felépülést.

An-26 század

Fotó: An-26 század Archív