2024 április 19

RSS Facebook

2012. március 27. kedd, 11:49

Eredményes munkát végeznek a magyar légi tanácsadó csoport tagjai

Értékelés:
(0 értékelés)


A nyolcfős Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport a Magyar Honvédség legújabb missziója, amelynek első váltása 2011 augusztusának végén kezdte meg tevékenységét Afganisztánban. Feladata az afgán szárazföldi erőkhöz tartozó szállítóhelikopter pilóták kiképzése, mentorálása. Jelenleg az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport, azaz Air Advisory Team (AAT) második váltása szolgál a nyugat-afganisztáni Herat tartományban található Shindand repülőtéren.






Afganisztán nyugati határához közel, Herat tartományban, mintegy száz kilométerre az iráni határtól a Shindand Repülőtér Bázis ad otthont a 444. Légi Expedíciós Tanácsadó Század (Air Expeditionary Advisory Squadron) állományának, amely egy Cessna, egy MD-530 helikopteres, illetve egy Mi–17 helikopteres oktató részlegből áll. A század Mi–17 szállítóhelikopter részlegében magyar, amerikai és olasz katonák szolgálnak együtt. Feladatuk az ide érkező afgán kezdő, haladó, és oktatói helikoptervezetői állomány felkészítése és kiképzése abból a célból, hogy az önálló Afgán Nemzeti Hadsereg képes legyen saját erőforrásainak felhasználásával a stabilitás és a béke megőrzésére és megszilárdítására az országban.

Az amerikai vezetésű Légi Expedíciós Tanácsadó Századot 2011 elején hozták létre. Először az amerikai oktatói állomány (két-két oktató helikoptervezető, fedélzeti mechanikus és fedélzeti lövész) kezdte meg a tevékenységét, majd fél év múlva csatlakoztak hozzájuk az olasz és magyar kollégáik.

Mint minden új missziónak, a Magyar Honvédség Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoportnak is voltak kezdeti nehézségei, amelyeket végül sikeresen megoldottak. A hajózó állomány elhelyezése, illetve megfelelő munkakörülményeinek kialakítása komoly kihívásnak bizonyult több száz kilométerre a Nemzeti Támogató Elem Mazar-e-Sharif-i bázisától. Ráadásul – a beilleszkedés tennivalói mellett, az olasz fél oktatóinak képzésbe történő bekapcsolódásáig – a magyar, az amerikai oktatók fokozott terhelés mellett dolgoztak.

A Magyar Honvédség Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoportjának váltásait az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Szállítóhelikopter- és repülő műszaki zászlóaljának katonái adják. A 2011 szeptembere és 2012 januárja között Shindandon szolgálatot teljesítő első váltás parancsnoka Pelczéder Gyula alezredes volt, akinek az irányítása alatt két - tizennégy, tizenhat főből álló - afgán csoport végezte el a képzést. A jelenleg szolgálatot teljesítő második váltás munkájának eredményességét jelzi, hogy 2012. március 12-én kibocsátotta az első afgán csoportját.

HM Sajtóiroda; MH AAT-2 parancsnoka

Fotó: Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport