2024 március 29

RSS Facebook

2012. március 27. kedd, 15:06

Nyitott Égbolt Szerződés

Értékelés:
(0 értékelés)


Magyarország Kanadával együtt letéteményese a Nyitott Égbolt Szerződésnek, mely aláírásának 20., életbelépésének 10. évfordulóját ünnepeljük idén tavasszal. A KÜM és a HM ebből az alkalomból is hangsúlyozza, milyen jelentőséget tulajdonít a szerződés sikeres működésének és akadálytalan végrehajtásának. A Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium közös sajtóközleménye.





A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Külügyminisztérium (KÜM) közös sajtóközleménye

Magyarország Kanadával együtt letéteményese a Nyitott Égbolt Szerződésnek, mely aláírásának 20., életbelépésének 10. évfordulóját ünnepeljük idén tavasszal. A KÜM és a HM ebből az alkalomból is hangsúlyozza, milyen jelentőséget tulajdonít a szerződés sikeres működésének és akadálytalan végrehajtásának. A szerződés előírásainak maradéktalan alkalmazása nagymértékben hozzájárul az EBESZ térségben a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősödéséhez, jól tükrözi a részt vevő államok együttműködési törekvéseit a nyitottság és az átláthatóság bizalomerősítő érvényesülése érdekében. A KÜM és a HM prioritásként kezeli a fegyverzetellenőrzési megállapodások végrehajtását, melyek sorában, pont Magyarország letéteményesi feladatai okán, különös figyelem irányul a Nyitott Égbolt Szerződésre. 

A Nyitott Égbolt Szerződést, amely fegyvertelen megfigyelő repüléseket tesz lehetővé a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig, 1992. március 24-én huszonöt állam írta alá Helsinkiben. A részes államok száma jelenleg 34.

Az első gyakorló megfigyelő repülést – még az aláírás előkészítő fázisában – Kanada hajtotta végre Magyarország felett 1990. január 4-7. között. A jogilag kötelező érvényű bizalom- és biztonságerősítő szerződés 2002. január elsején lépett életbe, a mai napig a részes államok 846 megfigyelő repülést hajtottak végre egymás területe felett. Magyarországnak évente négy ilyen repülést kell fogadnia, és ugyanennyit hajthat végre a többi részes állam területe felett.

A szerződés aláírásának 20., életbelépésének 10. évfordulója alkalmából Kanada és Magyarország közösen ünnepi fogadást rendezett Magyarország bécsi Nagykövetségén. A rendezvény díszvendége Rose Gotemoeller asszony, amerikai védelmi miniszterhelyettes volt, aki ünnepi beszédében kitért azokra az eredményekre, amelyeket a szerződés a korábban sosem látott átláthatóságnak köszönhetően ért el az európai béke, biztonság és stabilitás erősítésében.  Az ünnepségen megjelentek a részes és megfigyelő államok EBESZ nagykövetei és katonai képviselői, valamint az első tárgyalásokat segítő akkori magyar nagykövet is.

HM Sajtóiroda

Fotó: Budapest Airport