2024 március 28

RSS Facebook

2012. március 30. péntek, 11:50

Ellopták a nemzetközi űrállomás vezérlő kódjait Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Ismeretlen tettes ellopta a NASA amerikai űrügynökség számítógépét, amely az ISS vezérlő és ellenőrzési kódjait tartalmazta. A nem titkosított fájlokban tárolt adatok eltűnéséről Paul K. Martin, a NASA főfelügyelője tett jelentést az amerikai kongresszus előtt. Az eset – a felétetelezések szerint – 2011 márciusában történt, s úgy derült ki, hogy az intézményben belső átvilágítást végeztek. Az adatok eltűnése miatt keletkezett kár összege legalább hétmillió dollár.

A NASA főfelügyelője igyekezett megnyugtani az Egyesült Államok törvényhozásának tagjait, hogy a notebook eltűnése nem okozhat különösebb bajt. A fájlokban tárolt információ megszerzése, a kódok esetleges alkalmazása semmiféle rosszindulatú cselekedetre nem alkalmas, hiszen az adatok felhasználásához kozmikus távközlési kapcsolatrendszerre és az ISS vezérlő adatközpontjának ismeretére is szükség van. A teljes kongresszusi jelentés itt található: http://oig.nasa.gov/congressional/FINAL_written_statement_for_%20IT_%20hearing_February_26_edit_v2.pdf

A NASA berkeiben lefolytatott vizsgálat egyébként hatalmas mennyiségű bizalmas információ ellopásáról tanúskodik. Az utóbbi két esztendőben a NASA munkatársai 48 notebookot „veszítettek el”, és az ezekben tárolt információnak mindössze egy százaléka volt titkosítva.

A NASA főfelügyelőjének jelentéséből kiderült, hogy 2010–2011-ben az intézménynél 5408 számítógépes „incidenst” regisztráltak az adatbiztonság szakterületén. Tavaly a szervezetet 47 számítógépes támadás érte – az ezzel okozott kár legalább hétmillió dollár. Paul K. Martin szavai szerint az esetek között volt olyan, amikor önálló hackerek próbálgatták saját képességeiket, voltak csoportos hackertámadások, amelyek kifejezetten bizonyos adatok megváltoztatására vagy ellopására irányultak, s voltak olyanok is, amelyeket különféle államok titkosszolgálatai hajtottak végre. Az összes támadás közül tizenhárom volt eredményes. Az egyik hackertámadásról megállapították, hogy azt kínai IP-címekről indították. Ennek révén a betolakodók teljes hozzáféréshez jutottak a Pasadenában levő űrközpont reaktív mozgást kutató laboratóriumának rendszereihez és irattárához.

Különben a kínai IP-cím nem feltétlenül jelent egyben kínai illetőségű magán- vagy állami hacker akciót, de ezt az amerikaiak sem állítják. A NASA titkos adatainak ilyen döbbenetes mennyiségű eltűnése egyébként elgondolkodtató az adatbiztonság szakmai és szervezeti oldaláról nézve is. Igaz, más államokban is előfordul, hogy a legváratlanabb helyeken „vész el” különlegesen titkos adat. A brit Nukleáris Szabályozási Iroda egyik alkalmazottja néhány héttel ezelőtt egy nukleáris erőmű stressztesztjének eredményeit, valamint az erőmű területének részletes tervrajzait hagyta el Indiában egy USB adathordozón. A brit hatóságok joggal tartanak attól, hogy az adatok terroristák birtokába kerülhetnek. Az eset részletei itt olvashatók: http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/politics/4135610/Nuke-of-hazard.html

Meruk József