2024 április 20

RSS Facebook

2012. április 02. hétfő, 08:42

Jelentős javulást igazolhat a repülésbiztonsági felülvizsgálat

Értékelés:
(0 értékelés)


A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az ENSZ légi közlekedéssel foglalkozó szakosított szervezete átfogó repülésbiztonsági ellenőrzést végzett Magyarországon 2012. március 26-30. között. Az audit eredményei szerint jelentős előrelépés tapasztalható a szabályzói, felügyeleti, képzési, működési struktúrák és a hatósági eljárások terén is a legutóbbi, 2008-as vizsgálat óta. Az ICAO négy éve még 41 százalékos eltérést mutatott ki a teljes megfeleléshez képest. A Szervezet három hónapon belül készíti el és küldi meg észrevételezésre jelentése tervezetét.





Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a lezajlott ellenőrzés kapcsán kifejtette: a magyar légiközlekedési ipar szereplőinek egyértelmű igénye és törekvése, hogy az intézményrendszert és szabályozási környezetet a lehető legmagasabb repülésbiztonsági szint elérése érdekében folyamatosan fejlesszék. Az audit kedvező eredménye a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a HungaroControl közötti példás együttműködésnek, a szervezetek összehangolt erőfeszítéseinek köszönhető.

Nicolas Rallo, az ICAO ellenőrző csoportjának vezetője a felülvizsgálaton tapasztalt határozott fejlődés alapján úgy ítélte meg, hogy az elmúlt években elért előrehaladás a korábbi lemaradásból az átlagos európai szintre zárkóztatja fel Magyarországot.

Schváb Zoltán kijelentette: Magyarország a jövőben is megbízható és kiszámítható partner lesz, amelynek korrekt hozzáállására és képességeinek állandó fejlesztésére minden körülmények között számíthatnak a repülés biztonságának javításáért dolgozó nemzetközi szervezetek.

Magyarország második európai államként lehetett részese annak az érvényesítési folyamatnak, amely az ICAO új típusú, a folyamatosságra hangsúlyt fektető megközelítésének megfelelőségét igazolja. A Szervezet 2013. január 1-jével az egész világon bevezeti Folyamatos Monitoring Megközelítés (CMP) programját, amely szinte havi rendszerességgel vizsgálja majd az egyes tagországok repülésbiztonsági teljesítményét.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Fotó: Budapest Airport