2024 április 20

RSS Facebook

2012. április 05. csütörtök, 10:02

A B–2-es Spirit az Északi Sark felett Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Sikeresen teljesítette a Northrop Grumman által gyártott B–2-es Spirit lopakodó bombázó egyik példánya azt a 18 és fél órás nonstop repülését, amelyet első ízben hajtott végre az USAF az Északi Sark felett. A radarok átal mininálisan érzékelhető repülőgép annak a programnak a keretében hajtotta végre ezt a különleges feladatot, amelynek során az újonnan beépített repülési vezérlőrendszer működését tesztelték és ellenőrizték a gyár és az amerikai légierő szakemberei.

A kísérleti repülés sikerének köszönhetően immár hozzáláthat az NG a modernizált vezérlőrendszer sorozatgyártásához, hogy valamennyi B–2-es Spiritbe beépíthessék azt. A tesztrepülés során az Extremely High Frequency (EHF) Increment 1-es rendszer minden tekintetben megfelelt a US Air Force elvárásainak. A közel húsz órás repülés során – amely az Edwards légitámaszpontról indult az Északi Sarkra és oda is tért vissza – a B–2-es légi utántöltést is végrehajtott.

A most végrehajtott berepülés annak a két éve tartó modernizációs folyamatnak volt a végeredménye, amelyet az amerikai légierővel és más beszállítókkal közösen dolgozott ki a Northrop Grumman fejlesztő csapata. A teszrepülést pedig az Edwards légitámaszpont egyesített berepülőcsopotjának a vezetésel zajlott.

A B–2-es Spirit marad továbbra is az amerikai légierő egyetlen nagy hatótávolságú, nagy bombateher bevetésére alkalmas lopakodó bombázó repülőgép típusa a jövőben, amelyik alkalmas légvédelmi fedezet alatt lévő földi célpontok megsemmisítésére. Ugyanakkor a B–2-es kiegészülve a US Air Force légtérellenőrző és irányító valamint tankergép flottájával, a Spiritek a világ bármely pontjára képesek leszállás nélkül eljutni és csapást mérni, képviselve az Egyesült Államok és szövetségeseinek az érdekeit. A B-2-es légi utántöltés nélkül is képes akár 6000 mérföldre, azaz 10 800 km-re eljutni, egy légi tankolással pedig akár több mint 18 ezer km-re messze is elrepülhet, ami azt jelenti, hogy így órák alatt eljuthat bolygónk bármely pontjára, ha légi csapsmérésre van szükség az adott térségben.

Fotó: DoD