2024 március 28

RSS Facebook

2012. április 05. csütörtök, 14:41

Az orosz Jak–130-as lesz az idei fairfordi RIAT sztárja Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A fairfordi Royal International Air Tattoo (RIAT) szervezői hivatalosan bejelentették, hogy az idei július 7-8-án megrendezendő két napos légibemutatójuk sztárja az orosz légierő Jak–130-as Mitten kiképző repülőgépe lesz, amelyet első alkalommal láthatnak majd a katonai repülés iránt érdeklődők Oroszország határain kívül a levegőben. Az orosz légierő új generációs kétüléses kiképző repülőgépe könnyű csapásmérő konfigurációban, teljes fegyverzettel látható majd Fairfordban július 7-én és 8-án.

A gép a Moszkva melletti Irkut repülőgépgyárból érkezik majd az eseményre. A típus 2010 óta repül az orosz légierő kötelékében mint szubszónikus kiképző és könnyű harci repülőgép. Ezzel a típussal váltja fel az orosz légierő a kiöregedett csehszlovák gyártású L–39-es Albatrosz kiképző repülőgépeket. A Jak–130-as egyaránt alkalmas az új generációs harci gépek pilótáinak a kiképzésére, illetve földi és légi célok elleni bevetésre.

A Royal International Air Tatto szervezői mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a több százezer látogató számos olyan repülőgép típust láthasson Fairfordban, amelyeket igen ritkán tekinthet meg közelről a nagyérdemű publikum. Ilyen volt többek között az amerikai B–1-es, B-2-es bombázók valamint az U–2-es kémrepülőgép. A RIAT-on két évtizede szerepelnek orosz harci gépek immár. Először 1992-ben láthatta a brit nagyközönség az orosz Szu–27P Flanker vadászgépet és a Tu–134-est, illetve 1993-ban Boscombe Downban a MiG–29-est és a Tu–95-ös Bear stratégiai bombázót.

Az orosz Védelmi Minisztérium összesen 55 darabot rendelt az új generációs Jak–130-as kiképző repülőgép típusból, amelyek átadása 2010-ben kezdődött el a légierő számára. Az orosz légierő parancsonka, Alexander Zelin vezérezredes pedig azt is bejelentette idén márciusban, hogy az orosz légierő új bemutató kötelékét is ezzel a típussal szerelik fel 2015-től.

Fotó: RIAT