2024 április 19

RSS Facebook

2012. április 13. péntek, 14:30

"Camel Effort" avagy megoldások légi úton

Értékelés:
(1 értékelés)


A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya az elmúlt időszakban két nagyszabású gyakorlaton is részt vett. A kecskeméti repülőbázis különleges abban a képességében, hogy önállóan, külső támogató elem bevonása nélkül tud mozdulni és végrehajtani küldetését.

A hajnali órákban meglehetősen vegyes társaság kezdte meg a munkát és ezzel a kitelepülést. Gripenes és szállítórepülő műszakiak, hajózók együtt, egy célért dolgozva pakolták meg a gyakorlatokra induló első repülőgépet, a Szállítórepülő század állományába tartozó 407-est.

A LF2012 előörse számára furcsa, érdekes érzés volt, mikor a napfelkelte Varsó felett érte a csapatot. Gyors Ronneby „dobbantás” után sietni kellett Vidselig, hogy mire a sokkal gyorsabb Gripenek kiérnek a műszaki állomány már előkészülve tudjanak a szolgálatukra lenni. A kiérkezést a kettes számú Ancsa landolása fejezte be, és ezzel kezdődött a LF2012 gyakorlat vidseli szakasza.




A sikeres LF2012 gyakorlatot követően a hazatelepülés maradt hátra, ami nagyfokú rugalmasságot és a váratlan helyzetekhez történő alkalmazkodást kívánt mind a műszak, mind a szállítórepülő hajózó állomány részéről. Az első Gripenek már hazaértek, mikor az hátvédet játszó An-26 elemelkedett a vidseli betonról.

A szállítórepülők feladata, hogy minden nagyértékű műszaki felszerelést, személyi állományt időben és térben, biztonságban leszállítson. Igaz, hogy a hazatelepülés este 9 körül fejeződött be, de minden résztvevőt örömmel töltött el, hogy ismét a megoldás részese lehetett.  A MH 59. Sz.D.R.B. személyi állománya ismét bebizonyította, hogy a ki és hazatelepülések alkalmával, rugalmasan és sikeresen tudott együttműködni egy olyan célért, amit az egyes alegységek külön - külön nem tudtak volna végrehajtani. Bebizonyosodott, hogy a csapatban gondolkodás vezeti sikerre a kecskeméti bázist.

Kép és szöveg: An-26 szállítószázad

MH 59. SzDReb Kommunikációs részleg