2024 április 29

RSS Facebook

2011. szeptember 28. szerda, 11:03

Ötvenéves Tigrisek a gallok hazájában

Értékelés:
(0 értékelés)


NATO Tiger Meet 2011

A NATO Tiger Meet egyesített légierő és összhaderőnemi gyakorlat, 50. jubileumi találkozóját a franciaországi Cambrai légibázison tartották május közepén.









Az idei gyakorlaton a pénzügyi megszorítások miatt a kecskeméti „Szentgyörgyi Dezső” Repülőbázis Puma századának Gripenjei nem vették részt a gyakorlaton, pedig ez a részvétel hozta volna meg a teljes jogú tagságot a NATO Tigris Szövetségbe. A század egy megfigyelői státuszban kiutazó pilótájával azonban beleláthatott az idei eseményekbe is. A magyarok mellett a hollandok, belgák, norvégok és francia egységek is lemondták a részvételt, részben pénzügyi okok, másrészt a Líbiában zajló eseményekben való részvétel miatt. A hiányzó egységek miatt a gyakorlat semmit sem vesztett méreteiből, jelentőségéből és hasznosságából.

A gyakorlat idén nagyon valós katonai körülmények között zajlott, hiszen minden résztvevőt a bázison telepített sátorvárosban, 142 sátorban szállásolták el a hozzá tartozó kommunális kiszolgáló egységekkel együtt. Igazi missziós hangulata volt a két hétnek, mintha Afganisztánban vagy Csádban lettek volna a résztvevők.

A légterekben különböző szimulált helyzetek és légi műveletek képezték a többnemzetiségű kötelékek feladatait. Hétköznapokon a délelőtti és délutáni hullámban résztvevő repülőgépek bevetései miatt mind a pilótáknak, mind a gépeket előkészítő műszaki állománynak korán reggel indult a nap. A „légi akciókban” francia, német, osztrák, portugál, svájci, török, görög, olasz , szlovák, cseh és lengyel gépek vettek részt az AWACS irányítása alatt. A vadászgépek mellett légi utántöltő repülőgépek, valamint harci- szállító- és kutató-mentő helikopterek is részét képezték a repülési feladatoknak. A gyakorlat nagyméretű légtereket igényelt Franciaország, Belgium, Németország és az Északi-tenger felett.

A gyakorlat délelőtti bevetéseiben (Shadow wave) kisebb kötelékekben a nemzetek fiatalabb pilótái kaptak lehetőséget, hogy fejlesszék megszerzett képességeiket. A kijelölt légterekben ACM 1v1 – Air Combat Manoeuvre-t, azaz egy az egy elleni légiharcot is vívtak az „ellenséges” erők, a Red Forces gépei ellen, de voltak 2v1, 2v2 légiharcok és 2v2+2 feladatok is, ahol már nem csak a légi célok, hanem földi célpontok támadása a bevetés része volt.

A délutáni sorokban elsősorban a több nemzet gépeiből összeállt kötelékekkel (COMAO - Composite Air Operation) végrehajtott repülési feladatok voltak jellemzőek. A legnagyobb kötelék 40 különböző nemzetiségű gépből állt az egyik nap bevetése során. Azonban ezek feladtok két részre oszlottak.

...

Folytatás az Aero Magazin 2011/06. júniusi számában!