2024 március 28

RSS Facebook

2012. április 17. kedd, 16:32

Utolsó útjára indul a Discovery űrsikló

Értékelés:
(0 értékelés)


Egy Boeing 747 óriásrepülőgép hátán utazik végső állomáshelyére a Discovery űrsikló, a Washington közelében lévő Smithsonian Nemzeti Légi és Űrmúzeumba. 

Jelenleg a Discovery még Floridában, a NASA Kennedy Űrközpontjában, Cap Canaveralben várakozik egy módosított Jumbo Jet hátára szerelve, hogy megfelelő időjárás esetén magyar idő szerint a késő esti órákban elinduljon Virginia felé.





A tervek szerint a landolás a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren lesz, ahol két hatalmas daru emeli majd le,  s állítja a saját kerekeire. Csütörtökön a Steven F. Udvar-Hazy nevét viselő múzeumi részleg hatalmas hangárjába viszik a virginiai Chantilly-be.

A közönséget a keleti parti idő szerint reggel 8 órára (nálunk hajnali kettő) várják, hogy láthassák, amint a Discovery leparkol az Udvar-Hazy Centerben. A múzeum illetékesei az érdeklődőknek azt üzenték, hogy hozzanak maguknak reggelit (persze arra az esetre, ha sokat kéne várakozni), s ne feledjék el a messzelátóikat sem, ha pontos képet akarnak kapni a megérkezés mozzanatairól.

A Discovery egyike a NASA három megmaradt űrrepülőgépeinek, amely tavaly kitöltötte a teljes szolgálatát. A másik két gép, az Atlantis és az Endeavour a Kennedy Űrközpont látogatóközpontjában és a Kaliforniai Tudományos Központ Los Angelesi-i bemutatóhelyén lesz majd látható a tervek szerint.

HVG.hu

Kövesse élőben!!! 

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Fotó: NASA