2024 április 25

RSS Facebook

2012. április 18. szerda, 08:50

Konvoj elleni támadást hárítottak el a helikopterek a gyakorlaton

Értékelés:
(0 értékelés)


Rendkívüli jelentősége van annak, hogy a második világháború után a Magyar Honvédség helikopterpilótái és műszaki személyzete Afganisztánban először tud lényegében műveleti körülmények között gyakorolni– nyilatkozta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Afganisztánba készülő állományának - levegő-föld éleslövészettel egybekötött - négynapos zárógyakorlatán, annak sajtónapján vett részt április 17-én.

A honvédelmi tárca vezetője és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke  meghallgatta Koller József ezredesnek, az MH Mi-35 Légi kiképzés-támogató csoport hetedik váltás parancsnokának tájékoztatóját és eligazítását, majd végignézte a zárógyakorlat egyik dinamikus mozzanatát. Az elképzelt forgatókönyv szerint a légierő egy konvoj elleni támadást hárított el.




A konvoj egy támadás következtében mozgásképtelenné vált, parancsnoka pedig légitámogatást igényelt. Elsőként egy MI-24-es harci helikopter érkezett a területre: ezt az előretolt repülésirányító vezette rá rá a célra, majd további támogatásként Gripen- géppár vette fel a harcot a támadókkal. A konvoj sebesültjeit egy Mi-17-es szállítóhelikopter evakuálta. A harci helikopter harminc milliméteres gépágyújával, valamint nem irányítható rakétákkal hajtotta végre a csapást, míg a Gripenek huszonhét milliméteres fedélzeti gépágyúikkal küzdötték le a célt – foglalta össze a látottakat Eff Máté Pál hadnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülésirányító tisztje.

Az eligazításon Koller József ezredes leszögezte: Afganisztánban még soha sem támadtak meg olyan magyar konvojt, amelyiket helikopter kísért volna, de ők „mindig a lehetséges legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

Az MH Mi-35 Légi kiképzés-támogató csoport (Air Mentor Team) feladata az afgán légierő Mi-24/35-ös harcihelikopter pilótáinak és műszaki állományának képzése. A magyar oktatók 2010 áprilisa óta látják el feladataikat amerikai és cseh kollegáikkal együtt.

Az MH Mi-17 Légi kiképzés-tanácsadó csoport (Air Advisory Team) feladata 2011 augusztusától az, hogy az Afgán Nemzeti Légierő részére helikoptervezetőket, fedélzeti technikusokat és ajtólövészeket képezzen ki. Az ötfős, két oktató helikoptervezetőből, két oktató fedélzeti technikusból, egy ajtólövész kiképzőből álló, hajózó csoport munkáját három főből álló műszaki kiszolgáló csoport segíti.

HM Sajtóiroda; Zrínyi Média

Fotó: Dévényi Veronika