2024 április 27

RSS Facebook

2012. április 26. csütörtök, 10:47

A Wizz Air egyik bázisrepterévé fejlesztenék a debreceni légikikötőt

Értékelés:
(0 értékelés)


Debrecen – Félmilliárdos fejlesztést hajtanak végre a debreceni repülőtéren, hogy tökéletesen ki tudják szolgálni a Wizz Air gépeit. A város célja, hogy a fapados légitársaság egyik bázisreptere legyen – jelentette be Papp László alpolgármester a Debrecen Televízióban.

- London után Észak-Olaszország és Hollandia volt a legnépszerűbb célpont, ezért döntött a Wizz Air emellett a két helyszín mellett. Mi már közvetlenül a londoni járat bejelentése után megkezdtük a tárgyalásokat, de akkor még számos feltételt kellett tisztázni – fejtette ki Papp László az Esti Közelkép keddi adásában.





Az alpolgármester 2010. novembere óta vesz részt az új járatokkal kapcsolatos tárgyalásokon. Mint mondja, a Wizz Airnek hosszú távú megállapodása van a debreceni repülőteret üzemeltető gazdasági társasággal, így nem csak néhány hónapra terveznek előre. Tapasztalatai szerint a fapados légitársaság nagyon keveset kockáztat, csak olyan helyekre megy, ahol jól előkészített munka után eredményesen tudja működtetni járatait.

- Természetesen az ő rendszerükben is vannak mellényúlások, ezért néha kénytelenek változtatni a járatokon. De már a londoni foglalási adatokból kiderült, hogy életképesek lehetnek az új járatok, az átlagos foglalásokhoz képest ugyanis két és félszer annyi foglalás volt Debrecennél. Ez őket is az újabb járatok beindítására ösztönözte – fejtette ki Papp László.

A hosszú távú tervek kapcsán az alpolgármester kiemelte: az a cél, hogy a debreceni légikikötő a Wizz Air egyik bázisrepülőtere legyen. Ez azt jelenti, hogy a repülőgépek itt éjszakáznak, itt szervizelik őket, itt veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat is.

- Ennek megfelelően a repülőtér üzemeltetője, a Xanga többségi tulajdonába tartozó cég elindította a szükséges beruházásokat. Fél milliárdos fejlesztést hajtanak végre, hogy tökéletesen ki tudják szolgálni a Wizz Air gépeit. Ezenkívül a cargo és logisztikai fejlesztés is tud egy olyan hátteret adni, hogy a repülőgépek karbantartását is a repülőtéren tudják elvégezni – magyarázta Papp László.

Az alpolgármester szerint jó az esély arra, hogy az új járatok életképesek lesznek, ha pedig már ez meg van, akkor szeretnének továbblépni.

- A bázisrepülőtér hét desztinációt jelent a Wizz Air esetében, de természetesen más légitársaságtól sem zárkózunk el, ha Debrecen felé kacsintgatnak. Látok esélyt arra, hogy a közeljövőben esetleg más céggel is megállapodjunk újabb járatok indításáról – zárta a beszélgetést Papp László alpolgármester.


Dehir.hu

Fotó: Wizz Air