2024 április 23

RSS Facebook

2012. május 10. csütörtök, 08:13

Indonéziában megtalálták a Superjet SSJ-100 roncsait Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Indonéziában csütörtök hajnalban megtalálták a szerdán, bemutató repülés közben eltűnt Sukhoi SSJ-100-as repülőgép roncsait. A hírt az indonéz államfő jelentette be. A szerencsétlenségnek legalább 48 áldozata van. Az orosz gép szerdán tűnt el a radarok látóteréből egy hegyvidék térségében azt követően, hogy a pilóta engedélyt kért az irányítóktól a magasság csökkentésére.






Az indonéz harci helikopterek kutató-mentő akciójáról Sergey Dolya orosz blogger folyamatosan tudósított a Twitteren és értesülései az aeromagazin.hu címoldalán folyamatosan olvashatók voltak. „A helikopterek legénysége pontosan meghatározta a Sukhoi roncsainak helyét a Salac-hegy oldalán” – írta Dolya. A blogger arról is tájékoztatást adott, hogy a részletek közlését az indonéz hatóságok szigorúan megtiltották addig, amíg a helyszínen a szakértők elsődleges tájékozódása, a lehetséges mentés nem történik meg.

Azt az eddigi információkból is megállapították, hogy a roncsok  helyszíne a 06.42.61.3S 106 44 41 EE koordinátáknál van, 5200 láb magasságban. Az egyik orosz tévécsatorna megerősítette, hogy a gépen 48 személy volt, 8 orosz, egy amerikai és egy francia, a többiek pedig indonéz állampolgárok. (Korábban 50 főről szóltak a hírek, ám kiderült, hogy két indonéz az indulás előtt meggondolta magát). Dolya – saját beszámolója szerint – azért nem volt a gépen, mert a feladata a felszállás fényképezése volt.

A Superjet a bemutató repülés során, amely aznap a második volt, semmilyen műszaki gondról nem adott jelzést. A gép eddig 500 repülést hajtott végre, 800 repülési órában. Alekszandr Jabloncev kapitány, a GSS légitársaság pilótája, első osztályú berepülő pilóta 10 ezer repült óra tapasztalattal, gyakorlatilag valamennyi repülőgép típus ismerője.

Meruk J.

Fotó: Indonesian Air Force/Handout