2024 április 19

RSS Facebook

2012. május 14. hétfő, 08:56

Berlin – reptérblamázs menetrend szerint Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Tavaly október óta a sokadik megnyitót halasztják el Berlinben, a német főváros Willy Brandtról elnevezett, új repülőterén. Ezúttal 2012. szeptemberre szól az illetékesek ígérete. A halasztás mostani oka: a tűzbiztonsági rendszerek tökéletlensége.

Az elmúlt év október 30. napjára tervezett ünnepélyes megnyitó óta, csak egyetlen dolog biztos Berlinben: az, hogy a világ egyik legkorszerűbb repülőterének műszaki átadása német pontossággal késik. A dermesztő megfogalmazás egy némettől származik. Németországban nem szokás késni a nagyberuházások üzembe helyezésével. Látványos siker volt legutóbb a labdarúgó világbajnokság és tudnivaló, hogy a németek általában komolyan veszik a határidőket.




A Willy Brandt nevét viselő nemzetközi repülőtér Schönefeld és Tegel forgalmát hivatott átvenni, ám a sokadik határidőt a légiforgalmi szakma és a nagyközönség is fenntartásokkal fogadja. A Der Spiegel meglepőnek nevezte a június 3-ra jelzett megnyitó lemondását. A bizonytalanságra és a kapkodásra mi se jellemzőbb, mint a német hetilap utalása arra, hogy a berlini és brandenburgi helyi vezetők maguk is biztosak voltak az augusztusi megnyitásban.

Hartmut Mehdorn, az Air-Berlin elnöke szerint legfeljebb az október végi megnyitó belátható, hiszen a forgalom túl lesz már a nyári utazási hullámon. A jövő évi megnyitásra tett utalásokat Mehdorn spekulációnak nevezte. Thomas Haagensen, az Easyjet Deutschland cégvezetője úgy fogalmazott, hogy az új repülőtér megnyitása „aligha lehetséges 2012. október előtt”.

Tegel replőtéren az Air Berlin a legerősebb légitársaság, 7.9 millió évenkénti utassal, az Easyjet pedig évi 3.7 millió utast szolgál ki Schönefeld repülőtéren.

Meruk József

Fotó: Berlin Airport