2024 április 26

RSS Facebook

2012. május 16. szerda, 13:54

Szigorodnak a lopakodók repülési szabályai

Értékelés:
(0 értékelés)


Az amerikai védelmi minisztérium szigorítja a radarok számára láthatatlan F-22-es harci gépek repülésének szabályait, egyebek között azt, hogy milyen messzire repülhetnek el támaszpontjukról, mert a gépek pilótái oxigénhiányra panaszkodnak.

A Pentagon közölte: addig, amíg az F-22-esek nem repülhetnek messzire, más típusoknak kell átvenniük a nagy távolságú légtérellenőrzés feladatát. A légierő azt tervezi, hogy automatikusan működő tartalék oxigéntartályt szerel a gépekbe az év végétől kezdődően.    Tavaly öt hónapra ugyanebből az okból tiltották meg az F-22-esek repülését.





A típussal kapcsolatos probléma azért merült fel most ismét, mert a CBS tévé a hónap elején bemutatott egy riportot, amelyben két pilóta közölte, hogy biztonsági okból egyelőre nem repül a géppel. A riport hatására a kongresszus több tagja feltette a kérdést, hogy a légierő miért nem volt már képes megoldani a problémát. A szenátus a múlt héten meghallgatta a légierő egy magas rangú tisztségviselőjét. 
Leon Panetta védelmi miniszter szerint a Lockheed Martin cég által gyártott gépre szabott új szabályok elégségesek a pilóták biztonságának szavatolására. A Pentagon mindazonáltal nem zárta ki annak eshetőségét, hogy egy időre ismét megtiltják a gépek repülését, amint ez már előfordult.

MTI

Fotó: USAF