2012. május 25. péntek, 12:59

Májusban a havas hegycsúcsok között

Értékelés:
(0 értékelés)


Immár ötödik alkalom 2007 óta, hogy a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gépszemélyzetei és műszaki kiszolgáló katonái magashegyi helikopter-kiképzésen vesznek részt Szlovéniában.

Az idei része annak a felkészülési folyamatnak, amelynek célja, hogy az Afganisztánban szolgáló Mi-17 Légi Kiképzési Tanácsadó csoport jövőbeni váltása a gyakorlatban is felkészüljön a rájuk váró extrém körülményekre, azok közül is a magashegyi viszonyok közötti üzemeltetésre, repülésre.






A ma már hagyományosnak mondható kiképzési esemény annak az eredményes kapcsolatnak köszönhető, amely a szlovén és magyar légierő között kialakult az utóbbi években. Ebben az időszakban a helikopterbázisról a Harcihelikopter Zászlóalj, valamint a Szállítóhelikopter Zászlóalj személyzete egyaránt megtapasztalhatta azokat a speciális körülményeket, amelyek a hazai környezetben nem állnak rendelkezésre. A gyorsan változó időjárás, sajátos terep- és szélviszonyok, és a magassággal csökkenő légnyomás helikopterre gyakorolt együttes hatása alapos felkészültséget igényel azoktól, akik azt ilyen környezetben üzemeltetik.

A szlovén kollégák – a korábbi évektől eltérően – idén egy olyan programmal készültek, amelyet ők hazai környezetben helikoptervezető-oktatói képzésre használnak. A kétnapos elméleti felkészülést követi a gyakorlati repülés, amelyen a fokozatosság elvét betartva, az egyszerűbb leszállóhelyektől a bonyolultabbakig, az alacsonyabban elhelyezkedőtől a magasabban lévőig, lehetőség van a különböző eljárások begyakorlására. Minden leszállóhely más és más: szélirány, magasság, akadályok, terep. A repüléseken a katonák gyakorolják a korlátozott méretű hegycsúcsra, vagy hegygerincre történő leszállást éppúgy, mint a szűk völgyekben végrehajtandó leszállási manővereket. A vendéglátók saját, Bell-412 típusú helikopterükkel mutatják meg a leszállóhelyeket, s annak fedélzetéről követik figyelemmel a végrehajtást, amit aztán a repülések után a személyzetek közösen kiértékelnek.

A május közepén kezdődött kéthetes gyakorlatot műszaki részről az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülő Műszaki Zászlóalja biztosítja, amely már nagy tapasztalatot szerzett a kitelepült viszonyok közötti üzemeltetésben, amelyet Afganisztánban is hasznosítani tudnak.
A szlovén kollégák megalapozott szakértelme, a magyar gépszemélyzetek tapasztalata és elkötelezettsége a biztosítéka a kiképzés eredményességének.

HM Sajtóiroda; MH 86. Szolnok Helikopter Bázis/Szabó Miklós alezredes

Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 

vissza a tetejére