2024 március 28

RSS Facebook

2012. május 29. kedd, 15:00

A Malaysia Airlines átvette első A380-asát

Értékelés:
(0 értékelés)

Az ázsiai légitársaság a világ legnagyobb utasszállító gépének nyolcadik felhasználója. A Malaysia Airlines (MAS) a mai napon Toulouse-ban átvette első A380-asát, s ezzel a nyolcadik légitársaság lett a világon, amely a flottájába állítja a világ legnagyobb és leggazdaságosabb utasszálító repülőgépét. A légitársaság hat ilyen gépre adott le fix megrendelést, amelyek három utasosztályon 494 utast szállíthatnak. A gépeket a Rolls-Royce Trent 900-as hajtóműveivel szerelik fel. Az első és a turista osztálon minden szék hálóhellyé (ággyá) alakítható, a turista osztályon pedig Minden korábbinál szélesebb ülések várják az utasokat. Mindhárom osztályon egyéni szórakoztatórendszer és annak képernyője, valamint USB-port és szatellitatelefon várja az utasokat.

Az új gépet Ahmad Jauhari Yahya, a MAS-csoport vezérigazgatója vette át Fabrice Brégier-től, az Airbus vezérigazgatójától.

 Az A380-as 2007-ers forgalomba állítása óta minden várakozást felülmúlt : több utast szállított és nagyobb távolságra, mint arra számítottak, és a tervezettnél jóval több károsanyag-kibocsátást lehetett elkerülni a gép használatával. Az A380-as Minden korábbi géptípusnál népszerűbb let taz utasok körében is, elsősorban tágas belső tereinek és halk működésének köszönhetően. Tekintve, hogy az A380-asok telítettsége jobb minden más típusénál, a légitársaságok is nagyszerűen profitálnak forgalombaállításából.

 A 15 300 kilométeres hatósugarú A380-as, amely háromosztályos elrendezésben akár 525 utast is szállíthat, Kuala Lumpurból indulva akár teljes terheléssel is képes közbülső leszállás nélkül bármelyik európai nagyvárosba elrepülni, s egy közbülső leszállással az Egyesült Államok bármely városát is elérheti.

Fotó: Airbus