2024 április 19

RSS Facebook

2012. június 18. hétfő, 08:56

FastJet: jön az afrikai fapados

Értékelés:
(0 értékelés)


Az EasyJet alapítója, Sir Stelios Haji-Ioannou egy afrikai fapados légitársaság indítását tervezi a hónap végén.









A tervek szerint a FastJet „újrafelfedezi a fapados modellt Afrika számára” és demokratizálni fogja a repülést 20 dollártól induló jegyáraival.

A terv a hónap végén véglegesedik, amikor a Lonrho Aviation eladja Fly540 részlegét a Rubicon befektetési társaságnak 85,7 millió dollárért. A tranzakció keretében a Stelios-féle easyGroup Holdings 5%-os tulajdonosa lesz a Rubiconnak.

A British Airways fapados leánya, a Go korábbi vezérigazgatója, Ed Winter, aki egyébként az EasyJet operatív vezérigazgatója, lesz a Rubicon vezére. Winter szerint Afrika repülési forradalom előtt áll: „miközben az USA-ban és az Egyesült Királyságban egy átlagember 1,5-2 légi utazást tesz évente, addig Afrikában ez az arány 0,03.”

A fapados modell afrikai bevezetése azonban eltérő lesz, mint Európában. A fő különbség az internetelérésben van: míg Európában majdnem az összes fapafos repülőjegyet online adják el, addig a FastJet afrikai piacain ez az arány csupán 20%. Így Afrikában utazási irodákon és GDS-eken keresztül történik majd az értékesítés. Az utasok telefonkártyájuk terhére is tudnak majd jegyet vásárolni a Fly540 járataira. A meglevő nehézségek ellenére a befektetők bíznak az afrikai gazdaság gyorsulásában, a középosztály erősödésében. Az átlagos jegyárak 70 dollár körül alakulnak majd a tervek szerint. A Fly540 jelenleg Kenyában, Tanzániában, Angolában és Ghánában üzemeltet járatokat.

Turizmus Online

Fotó: Fastjet.com