2012. június 20. szerda, 11:40

Katonai légiforgalmi irányítók a HungaroControlnál

Értékelés:
(0 értékelés)


2012 májusától nyolc héten keresztül a Magyar Honvédség légiforgalmi irányítói – 16 fővel – speciális képzésen vesznek részt a HungaroControl Zrt. háromdimenziós toronyszimulátorában,
a Magyar Honvédség légiforgalom-szervezési rendszerének korszerűsítését célzó MANS 2010+ (Military Air Navigation Services) program keretében. A korábban kizárólag külföldön elérhető képzés során három magyar katonai repülőtér irányítóit készítik fel Közép-Európa legmodernebb repülőtéri szimulátorában. A most megvalósuló képzéssorozat a polgári-katonai légiforgalmi irányítás együttműködésének jelentős mérföldköve.




A speciális felkészítés keretében májustól a három magyar katonai repülőtér (Pápa, Szolnok és Kecskemét) légiforgalmi irányítóinak képzése indult el a HungaroControlnál, négyszer kéthetes időtartamban, Közép-Európa legmodernebb repülőtéri irányító szimulátorában. A képzés a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségében működő katonai repülőterek irányító szakállományának felkészítését, jártasságának fenntartását, illetve a speciális repülésirányítási eljárások begyakorlását, tesztelését biztosítja a repülőterek szimulációs látványképeinek felhasználásával.

A gyakorlat különlegessége, hogy ezt a típusú képzést korábban a Magyar Honvédség kizárólag külföldön tudta igénybe venni, mostantól azonban a HungaroControl Közép-Európa legmodernebb repülőtéri szimulátorát bocsátja a katonák rendelkezésére. A magyar légiforgalmi szolgálat már eddig is nagy sikerrel alkalmazta toronyszimulátorát a polgári légiforgalmi irányítók képzésére, ám ez az első alkalom, hogy a létesítményt honvédségi képzés céljaira használják.

A repülőtéri toronyirányítást modellező berendezés a ferihegyi és a vidéki repülőterek valósághű megjelenítésén kívül egy, kezdő irányítók képzéséhez használt "szintetikus" repülőtéren is alkalmas bármilyen időjárási tényező, forgalmi helyzet, műszaki probléma és kényszerhelyzet leképezésére. A jelenleg 5 vásznon, 180 fokos látószögben megjelenített kép szabadon mozgatható, akár körbe is fordítható. A HungaroControl a háromdimenziós szimulátor további fejlesztését tervezi, hogy az a későbbiekben 14 vászonra vetítve a valódi irányítótornyokéval megegyező, 360 fokos látványt mutasson.

A bemutató napon dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Szepessy Kornél a HungaroControl vezérigazgatója megerősítette: az Egységes Európai Égbolt ösztönzi a polgári és a katonai légiforgalmi irányítás együttműködését mindenekelőtt a rugalmas légtérhasználat, az irányítási rendszerek összehangolása és az együttműködésen alapuló közös döntések terén. A HungaroControlnál most indult képzés ennek az együttműködésnek jelentős mérföldköve.

Kép és szöveg: Hungarocontrol

vissza a tetejére