2024 április 25

RSS Facebook

2012. július 16. hétfő, 13:09

Kétköteles ereszkedés

Értékelés:
(0 értékelés)


Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái - Csontos Zoltán százados, századparancsnok vezetésével - új képességet szereztek és gyakoroltak be. A levegőben a helikoptert két ajtón keresztül, egyszerre hagyta el a deszant állománya.









A feladat végrehajtását többlépcsős egyeztetés előzte meg az MH 86. Szolnoki Helikopterbázis szakállományával. A bázist eddig is a jó munkakapcsolat és a harceljárások fejlesztésének igénye jellemezte mindkét haderőnem képviselőit tekintve. A katonák mindig azt kutatták, hogyan lehet a meglévő eszközök képességét úgy növelni, hogy mindez ne veszélyeztesse a biztonságos feladatvégrehajtást, egyúttal növelje a harci hatékonyságot.

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái már több éve hajtják végre az ereszkedést a helikopterek első ajtajából, most azonban sikeresen végrehajtották az ereszkedést a Mi-8/17 szállítóhelikopter hátsó ajtaján keresztül is.

Az „alpin módszerrel” történő ereszkedést, olyan helyen alkalmazzák ahol a helikopter számára nincs elegendő hely a leszállásra. Például erdős, átszegdelt területen. A katonák képesek biztonságosan és gyorsan kijutni ezekre a területekre teljes felszerelésben, akár az aknavetőkkel vagy a páncéltörő rakéta indítóállványával együtt is. A tizenhatfős állomány kevesebb, mint másfél perc alatt képes elhagyni a gépet, amelyhez korábban négy percre volt szükség. 

Újabb képesség született a szolnoki bázison, de a honvédek már azon törik a fejüket, hogy akár egyszerre három katona is el tudná hagyni a helikoptert a levegőben.

MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj

Fotó: MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj