2024 március 29

RSS Facebook

2012. augusztus 15. szerda, 13:36

Légi parádé a Duna felett - Kötelékben a múlt és a jelen Kiemelt

Értékelés:
(5 értékelés)


Augusztus 20-a jeles dátum az életünkben. Sok éves hagyománya van annak, hogy Alkotmányunk ünnepén vízi- és légi parádéban gyönyörködhetnek az emberek, s nem lesz ez másként idén sem. Mi ezúttal egy részletes programmal szeretnénk kedveskedni olvasóinknak, hogy ne legyenek híján az információnak kik és milyen típusú gépekkel repülnek a Duna felett.








Veres Zoltán neve bizonyára ismerősen cseng mindenkinek, hiszen hosszú évek óta kápráztat el bennünket bravúros repüléseivel. Ezúttal nem csak az eget firkálja majd össze, tevékeny részese az előkészületeknek és ő igazít el bennünket a program részleteiben is.


– Külön öröm számomra, hogy egy kis reklámot csinálhatok a szereplőknek, mert, ahogy a deszkából épült színpadon is az a legtökéletesebb improvizáció, amire alaposan felkészül az előadó, úgy a felhők felett is az hat könnyednek, elegánsnak, amit lépésenként csiszol tökéletesre a pilóta. Az a néhány perc, amit ezrek kísérnek tekintetükkel a repülésünkből bizony hosszú évek olykor fáradtságos munkája nyomán születik. A rutin, a biztonságos repülés nem ajándék, meg kell dolgozni érte. Az már más kérdés, hogy ezt nem tekinti munkának az ember, hiszen egyben a hobbija, szenvedélye is. Ha hinni lehet a leveli békáknak, akkor ideális időben repülhetünk, s a nézőknek is kellemes napsütésben lesz részük.

– Hol zajlik majd a parádé?

– Az égi színpad az Erzsébet híd és a Margit híd közötti szakaszon lesz és a Duna mindkét partjáról egyformán élvezetes lesz a műsor. Már csak a nézőkön múlik, hogy pesti, vagy budai háttérrel szeretnék látni a programot, amely 10.00-11.15. tart majd a tervek szerint.

– Kik lesznek a szereplői és milyen sorrendben?

– Az ünnepi parádé a Magyar Honvédség Gripen kötelékének, AN-26-os szállító-repülőgépeinek és Mi-8-as szállító helikoptereinek Duna feletti átrepülésével veszi kezdetét. A légi bemutató a Készenléti Rendőrség MD-500-as helikopter kötelékével folytatódik, majd a történelmi zászlókat felsorakoztató kötelékek következnek: a KomoSky kötelék Apollo Fox gépei, az MRSZ vontatógépei, a Malév Repülőklub gépei, valamint Tóth Ferenc (Pamacs) tuningolt sárkányrepülője sorakoztatja fel a történelmi zászlókat a nagyérdemű közönség előtt.

Őket a neves Vereb sárkányrepülő kötelék követi, 5 motoros sárkánnyal, melyek hazai gyártmányú gépek.

Ezután műrepülő bemutatóban gyönyörködhet a közönség, Illés Tamás advanced Európa-bajnoki és világbajnoki ezüstérmes pilóta és Edge-540 típusú gépének előadásában.

A látványos bemutató után időutazásra invitáljuk Önöket, ugyanis mára a világon már csak néhány repülőképes példány maradt a felvonuló gépmatuzsálemből: megcsodálhatjuk a Po-2-est, a Cimborát és a Liszonov, Li-2-est. A Li-2-es személyzete az ünnepi alkalommal: kapitány: Sallai István, másodpilóta Győri Gyula a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának elnök helyettese. 

A múlt után a jelen következik, vagyis a ma oktató gépei sorakoznak fel: a budaörsi repülőiskola, a Centroplane Kft. Cessna köteléke húz át a Duna fölött, majd őket követi a nyíregyházi Tréner Kft. Zlin 142-sekből álló 5-ös köteléke, mely gépeken már sok-sok pilóta növendék tanult meg repülni a nyíregyházi főiskola tanulójaként.

– Ezután ismét a levegő Forma-1-e következik, vagyis Veres Zoltán adv. műrepülő Európa-bajnok, 5-szörös Guinness rekorder lélegzetelállító programjában gyönyörködhet a közönség, aki egy orosz gyártású Su-29-es géppel igyekszik majd elkápráztatni a nézőket.


– A Suhoj 9 hengeres csillagmotorjának andalító hangja után az ejtőernyősöké lesz a főszerep, akik ezúttal sem ússzák meg szárazon, hiszen a  történelmi LI-2-es gépből kiugorva érkeznek majd a Dunába.

A bemutatót az Air Patrol Kft. Z37-es köteléke zárja, akik az ünnephez méltó, külön meglepetéssel készülnek. Azután pedig kezdetét veszi a vízi parádé.

És ahogy mondani szokták ez a produkció nem jöhetett volna létre, ha nincs Dr. Kovács Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki igen sokat tett a program megvalósulásáért.


Érdemes lesz tehát időben biztosítani magunknak egy kényelmes helyet a „rakparti páholyokban”, hogy zavartalanul élvezhessük a ránk váró élményeket a levegőben és a vízen egyaránt. S ha még elfogadnak egy jó tanácsot, vigyenek párnát, napszemüveget és szalmakalapot is. A frissítőt a helyszínen is beszerezhetik.

Cikkünk a Nemzeti Közlekedési Hatóság támogatásával készült!


Vincze Mária

Fotó: Veres Viktor