2024 április 16

RSS Facebook

2012. augusztus 27. hétfő, 14:07

Elvi megállapodás a svájci Gripenekről Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Svájc védelmi minisztere augusztus 25-én bejelentette, hogy megállapodás született a várhatóan 22 svéd Gripen vadászgép beszerzésének részleteiről. A svájci kormány nyilatkozata alapján az elvi megállapodás az Armasuisse fegyverbeszerzési hivatal, valamint a svéd FXMagency között jött létre.








Rögzítették a műszaki paramétereket, a szállítási határidőket, az árat, a felszereléseket és az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúra részleteit, feltételezve, hogy Bern megadja a beszerzéshez szükséges végső szabad jelzést.

Az ügylet egy Svédországgal közös, nagyobb megrendelés részét képezi, amely Stockholm álláspontja szerint segít a költségek alacsonyan tartásában.

Ueli Maurer, Svájc védelmi minisztere azt mondta, hogy a Gripen volt a legolcsóbb alternatíva a francia Dassault általt gyártott Rafale és az EADS által kínált Eurofighter vadászrepülőgépekkel szemben, és garanciát kaptak, hogy a 3,126 milliárd svájci frank (3,25 milliárd USD) értékű beszerzés összege nem fog változni.

A svájci légierő kiöregedő F–5-ös Tigerjeit felváltó Gripenek egy jelenleg még fejlesztés alatt álló modernebb változatban készülnének, amelyek berni források szerint 2018 előtt nem állnak majd rendelkezésre.

A svéd kormány egyébként 40–60 Gripen beszerzését tervezi a következő évtizedben.

Fotó: Swiss Air Force