2024 május 03

RSS Facebook

2011. szeptember 29. csütörtök, 10:49

Átadták az első B 787-9-et az All Nippon Airwaysnek Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


A Boeing repülőgépgyár szeptember 26-án ünnepélyes keretek közepette átadta a japán All Nippon Airwaysnek a világ első B 787-9 Dreamliner repülőgépét. A Seattle-i gyár ezzel új korszakot nyitott a polgári repülésben, mivel a B 787-es a világ első teljesen kompozit anyagból készült utasszállító repülőgépe.









Az új, szénszálas technológia bevezetésének köszönhetően a Boeing számos olyan technikai újdonságot alkalmazott a Dreamliner kifejlesztése során, amely korábban elképzelhetetlen volt az utasszállító repülőgépek kategóriájában. Ilyen többek között az, hogy a B 787-esen jóval magasabb a kabin nyomás repülés közben, mint a korábbi fémépítésű repülőgépeknél, illetve tisztább és egészségesebb levegő jut az utastérbe. A kompozit technológiának és az új generációs hajtóműveknek köszönhetően a B 787-es mintegy húsz százalékkal fogyaszt kevesebb üzemanyagot, mint a jelenleg repülő polgári gépek, mi több a zajterhelése is jóval kedvezőbb napjaink repülőgépeinél.

A B 787-9 Dreamiler egyébként minden idők legsikeresebb utasszállító repülőgépe kereskedelmi szempontból, mivel annak ellenére, hogy a bevezetése több mint három évet csúszott, több mint nyolcszáz megrendelés érkezett eddig a típusra. Az ANA várhatóan november elején állítja menetrend szerinti forgalomba az első Dreamlinert, amely teljesen új komfortot is hoz az utasok számára a repülés során, hiszen a Dreamlinernek jóval nagyobbak az ablakai az utaskabinban, mint a jelenlegi repülőgépeké. Az ülések teljesen új módon dönthetőek, vagyis nem a háttámla mozog előre és hátra, hanem az ülőfelület csúsztatható, így nem zavarják az utasok a mögöttük űlőket, amikor döntött helyzetbe hozzák az ülésüket.

Bővebben a www.newairplane.com oldalon lehet megtudni az új B 787-es átadásáról

Fotó: Boeing - ANA B787-9 Dreamliner