2024 április 20

RSS Facebook

2012. augusztus 29. szerda, 13:45

Az Airbus Kínával összefogva tesz az alternatív üzemanyagokért

Értékelés:
(0 értékelés)


Az Airbus és a kínai Tsinghua egyetem partneri kapcsolatot létesített, hogy felgyorsítsák a Kínában megtermelő alapanyagokból készülő alternatív repülőgép-üzemanyagok (biocarburants) termelését és értékesítését, mindenekelőtt a rendkívül gyorsan fejlődő kínai piacon.

 









A fenntarthatósági kutatásokat az Airbus csapata vezeti a Tsinghua Egyetem és nagy európai kutatóintézetek bevonásával. A második lépés majd a legalkalmasabbnak tűnő kínai alapanyagok meghatározása lesz.

Az első eredményeket már az év vége előtt nyilvánosságra hoznák. Ilyen lehet például az egyébként (veszélyes) hulladékként kezelt használt étolaj felhasználása, a végleges döntést pedig még 2013 vége előtt meg akarják hozni. Jövőre tehát már olyan piaci szereplőket is találni szeretnének, amelyek az alternatív üzemanyagokat megfelelő (állandó) minőségben és mennyiségben képesek létrehozni és a repülőtereken árusítani.

A projektben részt vevő két fél, az Airbus és az egyetem illetékesei is aláhúzták, hogy elsődleges céljuk a kisebb károsanyag-kibocsátás és ezzel a környezet védelme, az üvegházhatás csökkentése és ezzel a globális felmelegedés lelassítása.

Az Airbus hasonló programokat kíván elindítani még az idén a világ más részein, így Latin-Amerikában, Ausztráliában, Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában is.


Fotó: Airbus