2024 április 25

RSS Facebook

2012. augusztus 29. szerda, 15:01

Egyszerűbb ügyintézés, csökkenő adminisztratív terhek

Értékelés:
(0 értékelés)


Győri Gyula a Nemzeti Közlekedési Hatóság új elnöke

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dinamikusabb működést, a hatósági feladatok gyorsabb és hatékonyabb ellátását, a tárcát érintő uniós projektek hatósági engedélyezésének felgyorsítását várja el a Nemzeti Közlekedési Hatóság új vezetésétől és biztosítja a feladat ellátásához szükséges feltételeket – mondta Schváb Zoltán, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta Győri Gyulát, a hatóság új elnökét.








„Az NKH új vezetése komoly feladatot kapott - folytatta. Az állampolgárok számára érzékelhető módon egyszerűsíteni kell a gépjárművek forgalomba helyezését, a műszaki vizsgát, a forgalmi engedélyek, a rendszámtáblák és a jogosítványok kiadását. Ennek érdekében a közlekedési hatóság részéről sokkal aktívabb, a végrehajtást tekintve kezdeményezőbb fellépés szükséges. Tovább már nem tűr halasztást a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentése, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tétele érdekében elfogadott Egyszerűsítési Program közlekedési elemeinek végrehajtása.”

Schváb Zoltán rámutatott: „Új stratégia megfogalmazására van szükség, amely biztosítja a közlekedési ágazat és a szolgáltatások korszerű, eredményes működésének és fejlődésének elősegítését a nemzeti érdekek mentén, a jogszerűség és a szakszerűség alapjain. A hatóság a közlekedők és a közlekedési szolgáltatók érdekeinek védelme mellett felügyeli a tisztességes piaci versenyt és valamennyi közlekedő jogkövető magatartását”.





Győri Gyula vezetői ars poétikáját összefoglalva elmondta, hogy az ésszerűséget, a nemzeti érdeket és a jogszerűséget helyezi tevékenységének középpontjába. Tiszta, világos és mindenki számára érthető irányvonalat képvisel, amelyben fontos szerepe van a rendnek és a fegyelemnek. Hangsúlyozta: a hatóság az ügyfelek érdekeinek érvényesítésére és a feladatok hatékonyabb végrehajtásra összpontosít, amiből szinte automatikusan következik a folyamatok egyszerűsítése, az átláthatóság, a rövidebb ügyintézési határidő.

Az NKH a közlekedési ágazat mindennapjait meghatározó, korszerű szakmai kompetenciákkal rendelkező hatóság. Kiemelten fontos társadalmi és gazdasági szerepet tölt be. Korszerű közlekedési hatóságként a szükséges technikai háttér és technológiai tudás birtokában, a legmodernebb ügyintézés lehetőségeinek megteremtésével, a közlekedés valamennyi résztvevője számára adaptív és átlátható módon biztosítja a hatósági ügyintézés valamennyi elemét.



A hatóság új elnöke elmondta, hogy elkészült az NKH új szervezeti működési szabályzata, amely sokkal inkább lehetővé teszi az ésszerűség elvének érvényesítését. Erre égető szükség volt, a szervezet előtt álló komoly feladatok a hatóság minden hivatalát jelentősen igénybe veszik majd. Ilyenek például az Út, Vasút és Hajózási Hivatal esetében a Duna Stratégiából eredő teendők, a Duna hajózhatóbbá tétele, a MÁV-val kapcsolatos kérdések, az útépítések és korszerűsítések. A Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal számára az e-útdíj bevezetéséhez kapcsolódó ügyek jelentenek majd nagy kihívást. Hasonlóképpen jelentős feladat a gépjármű műszaki vizsgák és a járművezető-képzés rendszerének megújítása, a megyei kormányhivatalokkal való együttműködés. A Légügy esetében a Malév repülési jogainak szétosztása, a katonai területen kialakítandó együttműködési megállapodás és az egymásba érő nemzetközi auditok megoldása vár a hatóságra.

 Nemzeti Közlekedési Hatóság