2024 március 28

RSS Facebook

2012. szeptember 13. csütörtök, 10:31

Horvátország: nőtt a tengerparti repterek forgalma

Értékelés:
(0 értékelés)


Több mint 270 ezer utasa volt idén a zárai (Zadar) repülőtérnek, ez 29,4 százalékos növekedés a tavalyi év első nyolc hónapjához viszonyítva. Augusztusban csaknem 75 ezer embert regisztráltak az észak-dalmáciai Zemunik terminálján, 35,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.










A közép-dalmáciai Split légikikötőjét 1 milliónál is több utas vette igénybe, ami éves szinten 6,3 százalékos növekedés. A legtöbb utast júliusban jegyezték, akkor közel 300 ezren fordultak meg náluk. A forgalomnövekedés részben annak tudható be, hogy az eddigiek mellett az idén egy tucat újabb repülőtársaság indított járatot Splitbe.

A dél-dalmáciai Dubrovniknak szeptemberig 1 millió 65 ezer reptéri vendége volt. 2011 ugyanezen időszakához képest ez 7,7 százalékos növekedés, annak ellenére, hogy a Cilipi repülőtéren a tavalyi 71-hez képest az idén 68-ra csökkent a légitársaságok száma.

A tengerparti repterekkel szemben a horvát főváros légikikötője 0,8 százalékos csökkenést könyvelt el az év első nyolc hónapjában. Augusztusban ugyan 4,25 százalékkal több, összesen 260.327 utas fordult meg Plesón, de az év elejétől szeptemberig összesen csak 1,55 millió. A forgalomcsökkenést elsősorban a gazdasági válság okozta, amely nemcsak az olyan utasszállítókat sújtotta, amelyek csődbe mentek és nem repültek többet Zágrábból, mint a Malév vagy a Spanair, hanem az utasokat is - írja a horvát lap.

Ugyanakkor Zágráb új légitársaságokkal is szerződött, mint például a Quatar Airways, amely a horvát fővárost Budapesten át Dohával köti össze. Ezért az év első felében tapasztalt visszaesés ellenére Zágrábban arra számítanak, hogy a fővárosi repülőtérnek egész éves szinten 2012-ben több utasa lesz, mint 2011-ben, amikor 2,3 millió embert fogadtak.

MTI

Fotó: Split Airport