2024 április 26

RSS Facebook

2012. október 02. kedd, 14:37

Rendben megtörtént a kabuli repülőtér őrzésének átvétele

Értékelés:
(0 értékelés)


Rendben megtörtént hétfőn a kabuli nemzetközi repülőtér őrzésének átvétele, a feladatot a honvédség katonái fél éven át látják el - mondta dr. Benkő Tibor Honvéd Vezérkar főnök egy budapesti sajtótájékoztatón.








Benkő Tibor elmondta: rendben megtörtént az őrzéssel megbízott kettőszázharminc katona kiutaztatása és a védelmi feladatok átvétele Afganisztán fővárosában. A repülőtér üzemeltetését ezután a francia hadsereg látja el, őrzését, védelmét pedig a magyarok - fűzte hozzá.

Magyarország és a Magyar Honvédség új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben - ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter még augusztus végén Budapesten. Hende Csaba akkor elmondta, a honvédség 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baglán tartományból, ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésre idén október 1-jétől hat hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el kettőszázharminc katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.

Hende Csaba hangsúlyozta: Magyarország változatlanul támogatja a NATO afganisztáni szerepvállalását, de a nemzetközi folyamatoknak megfelelően - a NATO-csapatok 2014-ben vonulnak ki az ázsiai országból - jelentősen átalakítja a részvételét a műveletekben. A miniszter megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében októbertől átmenetileg nő a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben, 2013 tavaszától azonban jelentősen csökken.

MTI, Honvédelmi Minisztérium

Fotó: MH KNR ŐBK